Web Analytics

Ucraina anunță sancționarea Dianei Șoșoacă după ce senatoarea a cerut anexarea unor teritorii

de | 24.03.2023 16:43 | Actualitate, Home, Politica si Administratie

Ucraina a anunțat că inițiază impunerea de sancțiuni împotriva senatoarei Diana Şoşoacă, ca „persoană care reprezintă o amenințare la adresa securității naționale”. Reacția Kievului vine după ce senatoarea a depus un proiect de lege prin care cere ca România să anexeze mai multe teritorii ale Ucrainei.

Citește și: Pitești. Intervenție de urgență a ambulanței în centru! O personalitate a avut nevoie de îngrijri

„MAE al Ucrainei inițiază impunerea de sancțiuni împotriva Dianei Şoşoacă ca persoană care reprezintă o amenințare la adresa securității naționale”,  a scris șeful MAE din Ucraina, Oleg Nikolenko pe Facebook. „Senatorul Parlamentului României Diana Şoşoacă a inițiat un proiect de lege prin care se propune anexarea de către România a unei părți a regiunii de sud a Ucrainei. Prin acest demers, politicianul marginal încearcă să „recupereze identitatea culturală a populației românești”. Un exemplu clasic din manualul revanșismului rus. Condamnăm ferm încercarea de a pune sub semnul întrebării integritatea teritorială a Ucrainei, de a submina spiritul de bună vecinătate dintre Ucraina și România”, a scris diplomatul.

Citește și: Ursula von der Leyen a anunțat majorarea ajutorului pentru fermierii români

Reacția oficială a venit după ce Diana Șoșoacă a depus un proiect de lege în Parlamentul României, prin care cere „denunțarea Tratatului de bună vecinătate și cooperare dintre România și Ucraina”, ratificat în 1997. Proiectul de lege depus de Șoșoacă prevede:

„Articolul unic se transformă în Art. 1. După Art. 1 se introduc următoarele articole:

Art. 2 – În temeiul art. 27 din Tratat, acesta va fi denunțat de partea română în anul 2027, cu respectarea termenului de încunoștințare de cel puțin 1 an înainte de expirarea perioadei de valabilitate.

Art. 3 – România anexează teritoriile istorice care i-au aparținut, respectiv Nordul Bucovinei, Herța, Bugeacul (Cahul, Bolgrad, Ismail), Maramureșul istoric și Insula Șerpilor.

Art. 4 – După adoptarea prezentei legi și publicarea în Monitorul Oficial vor fi notificate autoritățile competente, inclusiv ONU, pentru aducerea la îndeplinire a dispozițiilor legii”.

Articol scris de Simion Cristina

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *