Web Analytics

„Turcii au investit o sumă colosală pentru dezvoltare, un miliard de euro, dar apoi au încasat opt miliarde din prestaţii medicale”

de | 14.06.2023 15:15 | Actualitate, Dezvăluiri, Economie, Home, Politica si Administratie

Interviu cu Prof. Univ. Dr. Mihai Popescu, șeful Secției de Neurochirurgie de la Spitalul Județean Argeș

După cum consemna Jurnal de Argeș în articolul „Protocol între neurochirurgii piteșteni și cei turci”, publicat în 5 aprilie a.c., o delegație de medici români, specialitatea neurochirurgie, au participat la cursurile organizate de Universitatea Gazi, din Ankara, potrivit gazetei „Iksayfa” din Turcia.

Șeful delegației de medici români a fost prof. univ. dr. Mihai Popescu, considerat părintele neurochirurgiei de la Spitalul Județean Argeș, unde se tratează pacienți din toată țara, precum și mulți dintre cei stabiliți în străinătate. Doctorul Mihai Popescu a efectuat multe mii de operații, a scris zeci de cărți de specialitate și a publicat multe articole în revistele de cercetare medicală.
Săptămâna trecută, patru neurochirurgi și un medic ortoped, de la Spitalul Universitar Gazi, din Ankara, au întreprins o vizită la Spitalul Județean Argeș. Din delegația turcă au făcut parte prof. univ. dr. Duran Berker Cemil, prof.dr. Ayhan Tekiner, prof.dr. Ahmet Memduz Kaymaz, prof.dr. Emrah Celtikci și prof. dr. Halil Gokhan Demirkiran.

Dle doctor, puteți să ne spuneți o concluzie care a rămas după ce medicii turci au vizitat Spitalul Județean Argeș și, mai ales, secția de neurochirurgie?

– Una peste alta, vă pot spune că impresia lor este una bună. Au văzut secția de neurochirurgie, blocul operator, în totalitate, fiindcă era și un profesor de ortopedie printre ei. Chiar au intrat în blocul operator în momentul în care doctorul Șerb instrumenta o fractură de femur. Au văzut și serviciul de reanimare și bineînțeles că au văzut și dotarea pe care o avem…
Le-a plăcut secția de neurochirurgie, le-a plăcut și blocul operator, dar la dotarea tehnică au sesizat că mai sunt unele probleme, care sper să fie atinse și rezolvate în acest an.
Le-am povestit ce am făcut și noi, de invențiile și de inovațiile noastre. Le-am povestit de tehnica chirurgicală, care e premieră mondială, iar profesorul de la ei chiar m-a întrebat repede unde am publicat, să-i dau revista, să aplice și la ei că pare să fie o treabă serioasă.

Citește și Medici din Ankara, în vizită la Pitești. Parteneriat cu Spitalul Județean Argeș în domeniul neurochirurgiei

Dle doctor, cu ce impresii ați rămas după colaborarea cu medicii din Turcia, atât din punct de vedere inter-uman cât și profesional?

– Am avut foarte multe discuții cu ei. Și la spital și la un eveniment mai colegial, i-am invitat la masă, bineînțeles împreună cu toți colegii din secție. Am discutat foarte multe probleme profesionale, atât despre relațiile inter-umane, cât și despre relațiile inter-medici, care sunt foarte importante.
Vreau să vă spun că turcii îs foarte duri. Profesorul de la Ankara mi-a spus că rezidenții lui nu au muncit cât trebuie și le-a tăiat anul. Pur și simplu repetă anul fiindcă n-au făcut ceea ce trebuie!
Eu am fost la sfârșitul iernii la Universitatea din Ankara, unde am vizitat Spitalul Universitar, „Gazi Hospital” se numește, un spital foarte bine dotat, cu foarte multă ordine, foarte multă disciplină. Iar „pacientura” seamănă cu „pacientura” din România, adică toți vor să fie primii, toți vor să fie ascultați. Am văzut multe lucruri bune la ei, tocmai le adusese un aparat de iradiere, nu numai a creierului, de un milion de dolari, iar șefa radiologiei învăța, încă nu știa să lucreze cu el.

Citește și Neurochirurgul Mihai Popescu a inventat dispozitivul de avertizare a crizelor de epilepsie

Sistemul medical din Turcia este cunoscut la nivel european ca un sistem performant. Dumneavoastră cum îl vedeți?

– Medicii turci fac o medicină bună și nu foarte scumpă. Eu am rămas impresionat plăcut de ce am văzut acolo, urmează să facem o colaborare, să meargă colegi de-ai noștri în schimb de experiență în Ankara, să vină medici tineri de la ei la noi… Poate chiar să facem o asociație între neurochirurgia din Argeș și neurochirurgia din Ankara, că nu pot vorbi eu de neurochirurgia din România.
Au făcut un program pe termen lung, au investit o sumă colosală pentru dezvoltare, un miliard de euro, dar apoi au încasat opt miliarde din prestații medicale. Și acești bani i-au încasat de la clienți din toată lumea, inclusiv din România. Iar ca să te duci până la Ankara ca să rezolvi o problemă medicală trebuie să existe niște argumente. Aceste argumente sunt profesionalismul și dotarea, că nu poți să operezi cu cuțitul măcelarului și nu poți să pui diagnosticul numai cu eprubeta.
Să știți, când s-au uitat la mine, la început, așa… tataie, cu chelie… abia când s-au discutat niște probleme mai grele dar pe care le cunoșteam foarte bine, imediat și-au schimbat optica. Oamenii sunt puși pe performanță, astfel încât să fie căutați pentru că oferă garanție.

Iar această garanție oferită, dle doctor, se transformă în bani încasați, de la clienți din toată lumea, așa e?

– Sistemul așa funcționează. Și la mine, orice bolnav care pleacă din Pitești să se opereze în altă parte e o pierdere financiară, pentru unitatea în care lucrez. Ca la service, dacă omul se duce cu mașina la service-ul vecinului, ai pierdut niște bani. Noi, pentru toate prestațiile medicale primim niște bani, din care se dau salariile, se cumpără medicamente, se finanțează cheltuielile, personalul auxiliar ș.a.m.d.
Medicii turci chiar au zis că „pentru orice român care vine să se opereze în Turcia, la noi, România cheltuie niște bani pe care ni-i plătește nouă”.
Și atunci am zis și eu că „sper ca într-o zi să vină turcii la mine, să se opereze. Și să dea banii înapoi”.

Citește și Nicio înscriere, până acum, pentru postul de la Chirurgie Vasculară de la Spitalul Judeţean

Citește și Secţia de Neurochirurgie a Spitalului Judeţean riscă să rămână fără doctori

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *