Web Analytics

Secţia de Neurochirurgie a Spitalului Judeţean riscă să rămână fără doctori

de | 12.01.2017 15:46 | Dezvăluiri

#  Neurochirurgul Mihai Popescu, după plecarea dr. Mihalache, ultimul său coleg: „Avem toată încrederea că o să se întoarcă” # Dr. George Mihalache, plecat la un spital din Marea Britanie, declară pentru Jurnalul de Argeș: „Momentan nu am decis nimic”

Decizia medicului George Mihalache de a pleca să profeseze în Anglia lasă Neurochirurgia Spitalului Județean Pitești – Argeș cu un singur specialist: doctorul Mihai Popescu, șeful secției. În contextul în care la precedentele concursuri organizate în secție pentru ocuparea posturilor de medic vacante nu s-a prezentat nimeni, dr. Mihai Popescu și-a pus speranțele în reîntoarcerea aici a colegului său alături de care a făcut echipă ani buni. Pe de altă parte, abia instalat la Hull and Eastern Yorkshire NHS Trust, noul său loc de muncă din Regatul Unit, neurochirurgul George Mihalache, care nu este la prima plecare în Occident, ia în calcul chiar un contract definitiv în Marea Britanie. Chiar și așa, zvonurile potrivit cărora secția de Neurochirurgie a Spitalului Județean –  Argeș ar urma să se desființeze sunt infirmate de medicul Mihai Popescu, care explică, pentru „Jurnal de Argeș”, de ce în favoarea unui asemenea demers nu există niciun argument logic.

Abia plecat de la Spitalul Județean, tânărul neurochirurg George Mihalache a început anul 2017 la Hull and Eastern Yorkshire NHS Trust din Marea Britanie, acolo unde a găsit „cu totul altceva” decât în spitalele din țară – „servicii, accesorii, suport” – după cum însuși doctorul piteștean afirmă, deși mărturisirile de pe pagina sa de socializare arată că nu îi este tocmai ușor: „Plec mereu cu tristețe, rămân în urmă oameni buni care au nevoie de noi. Și totuși…”.

„E greu să ții un județ întreg de unul singur”

Nici secției Neurochirurgie de la Pitești nu-i este tocmai bine după plecare sa. O spune chiar șeful de secție, reputatul neurochirurg Mihai Popescu, care speră, totuși, ca, în cursul acestui an, dr. Mihalache să se întoarcă la Spitalul pe care l-a lăsat în urmă.
„Cel puțin teoretic, el nu a plecat definitiv. A plecat pentru o perioadă de 6 luni, un an. Nu i-am cerut raportul. Oricum, noi îi ținem postul aici și când se hotărăște să se întoarcă, e binevenit. Am vorbit cu niște medici mai tineri de la București care să vină să mă ajute la treabă, în perioada aceasta, pentru că e greu să ții un județ întreg de unul singur și nu numai. Nu i-am desfăcut contractul de muncă și avem toată încrederea că o să se întoarcă acasă să-și reia treaba”, a declarat, pentru „Jurnal de Argeș”, dr Mihai Popescu.

„Deja mi se oferă un post definitiv”

Numai că doctorul Mihalache e foarte dorit și în Anglia și are toate șansele să se stabilească acolo, unde remunerația e, după cum se știe, considerabil mai mare, iar condițiile de muncă net superioare.
„Contractul meu actual este un an cu posibilitate de extensie. Deja mi se oferă un post definitiv. Voi vedea ce voi face. Momentan nu am decis nimic”, a mărturisit, pentru Jurnal de Argeș, dr. George Mihalache.

„Nu s-a prezentat nimeni la concurs (pe secție), asta e realitatea”

Din păcate, în acest context, întreaga activitate medicală a secției de Neurochirurgie de la Spitalul Județean va cădea excluziv pe umerii dr. Mihai Popescu. Asta pentru că nu prea există specialiști dornici să vină să profeseze la spitalul din Pitești, în contextul în care România are deja un deficit de medici.
„Noi mai avem vreo două posturi libere pe care le-am scos la concurs de vreo două sau trei ori și nu s-a prezentat nimeni, asta e realitatea. Se pare că nu se înghesuie tinerii să vină încoace”, mai spune dr. Mihai Popescu.
Șeful secției Neurochirurgie rămăsese, anterior plecării doctorului Mihalache, și fără ajutorul fiului său, care are toate șansele să devină un neurochirurg la fel de renumit ca și mentorul său și care, o perioadă, și-a desfășurat activitatea la Pitești.
„A plecat pentru că era medic rezident și a mers să-și facă stagiile obligatorii pentru rezidențiat. N-a fost angajatul spitalului. L-am ținut o bună bucată de vreme în cadrul stagiilor să-i arătăm ceea ce facem noi, astfel încât, în șase ani de zile, să prindă activitate în toate secțiile și în toate serviciile posibile și imposibile. Așa sunt programate lucrurile și așa e bine. Nu știu dacă se va întoarce”, a explicat, pentru Jurnal de Argeș, dr. Mihai Popescu.
Cât despre colaborarea cu  dr. George Mihalache, șeful secției Neurochirurgie precizează că a fost una excelentă, dar mărturisește că îi înțelege alegerea.

„Eu nu știu să fi avut tensiuni cu cineva sau treburi de genul acesta. Dimpotrivă, ne-am înțeles foarte bine în cadrul secției și am avut o colaborare civilizată cu toți colegii care au apelat la noi, mai ales că, spre exemplu, politraumatismele merg si pe chirurgie, și pe ortopedie… N-au fost probleme și nu cred că l-a supărat cineva în așa hal încât să-l determine să plece. Însă fiecare om are opțiunile și dorințele lui”, mai spune dr. Mihai Popescu.

„Dacă cineva dorește să o desființeze, asta nu mai ține de noi, dar nu văd logica”

Plecarea dr. George Mihalache a lansat unele zvonuri potrivit cărora, cu acest deficit de personal, secția de Neurochirurgie de la Pitești ar risca să se desființeze. Nici vorbă de așa ceva, potrivit șefului de secție, care amintește că Neurochirurgia de la Pitești a mai trecut prin momente dificile, tot pe fondul insuficienței personalului.
„Nu se pune problema ca secția să se desființeze. Această secție a funcționat și în condițiile în care mai rămăsesem aici doar eu și asistenta șefă, chiar o lungă perioadă și ne-am descurcat și așa… Sigur, cu niște eforturi și psihice și fizice, fiindcă e greu. Dacă cineva dorește să o desființeze, asta nu mai ține de noi, dar nu văd logica unei astfel de măsuri. Eu nu am cunoștință de așa ceva și cred că ar fi și păcat. Faceți socoteala că sunt în jur de 1.200 de oameni care se internează și 600 care se operează anual. Adică, secția chiar își are rostul. Adresabilitate este, pentru că vin 600 de oameni să se opereze într-un an, asta înseamnă că 3 bolnavi pe zi se operează aici. Secția funcționează de 12 ani cu un colectiv bun, cu rezultate, zic eu, pe măsură…. Nu cred că cineva are interesul să se întâmple așa și chiar nu ar fi un lucru bun pentru județul Argeș”, încheie dr. Mihai Popescu.

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii