Web Analytics

Tulburarea de personalitate histrionică. Ce este şi cum o identificăm?

de | 17.02.2022 12:36 | Actualitate, Opinii

Cauzele care duc la apariția tulburării de personalitate histrionică se regăsesc într-un mediu familial lipsit de norme, fără repere sănătoase și un ghidaj critic constructiv. Lipsa de consecvență a persoanelor adulte dintr-o familie îl derutează pe copil și acesta nu va ști ce comportament să adopte pentru a fi dezirabil și a primi afecțiunea părinților.

Persoanele care dezvoltă această tulburare tind să nu își poată controla emoțiile, sunt egocentrice și sunt puternic afectate dacă nu sunt în centrul atenției. Personalitatea histrionică este însoțită de dependențe, mai ales de dependența de ceilalți și de aprecierile lor. Se comportă în societate fermecător și cheltuie sume foarte mari pentru a își întreține o imagine, aparența fizică fiind foarte importantă pentru ei.

Citește și Originile bucuriei (III)

Critica nu este privită de obicei ca având o latură constructivă și, când se întâmplă să o audă, nu o pot primi și fac adevărate scene. Sunt ușor de influențat de către alte persoane și au un stil de viață care se bazează pe autoindulgență.
Terapia lor se concentrează pe elucidarea motivațiilor și stilului lor de gândire și au nevoie să reînvețe cum să aibă relații satisfăcătoare cu ceilalți. Problematica relațiilor personale este vitală pentru ameliorarea și vindecarea acestei tulburări.

Întâlnirea cu un psiholog vă va da șansa să vă puteți simți în siguranță pentru a vorbi despre tot ceea ce vă stă pe suflet și a crea schimbarea dorită. Este un loc unde poți vorbi despre gânduri și sentimente dificile, pe care altfel te-ai putea simți speriat să le împărtășești cu oamenii din jurul tău. Este un loc unde să te simți înțeles, poate pentru prima dată.
Bogdan Stoian, psiholog clinician, Clinica Senex,

www.clinicasenex.ro

Citește și Originile bucuriei (IV)

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *