Web Analytics

Originile bucuriei (III)

de | 30.12.2021 12:43 | Actualitate, Opinii

Săptămânile trecute am discutat despre reziliență și gratitudine și rolul lor în menținerea stării noastre de bine. Reziliența ne ajută prin adaptarea adecvată la situații dificile, iar gratitudinea ne ajută să fim recunoscători. Vom discuta în continuare despre generozitate, un alt concept-cheie când vorbim despre elementele ce creează bucurie și mențin dezvoltarea și stabilitatea psihică.
Generozitatea sănătoasă este caracterizată prin a-i ajuta pe ceilalți într-un mod sincer. Oamenii generoși oferă lucruri, bani, servicii și cunoștințe și îi pun pe ceilalți în față. Generozitate sufletească se manifestă și prin iertare și blândețe.

Cercetări realizate de psihologi precum Liz Dunn, Jessica L. Collett și Christopher A. Morrissey susțin beneficiile generozității asupra sănătății noastre fizice și mentale, afectul asociat al generozității fiind cel al tandreții. Indivizii generoși se simt mai împliniți, mai fericiți și au o stimă de sine ridicată. Când suntem generoși, ne simțim capabili să facem o diferență în lume, iar relațiile cu ceilalți sunt îmbunătățite.
Important de reținut însă este că, adeseori, unii oameni se simt fie presați de societate să dăruiască lucruri, fie au în spatele gestului interese personale și cereri ulterioare. De aceea, este important să reflectăm asupra sentimentelor și intențiilor noastre cât și ale celorlalți.

Citește și Relaţia adolescenţilor cu familia

Cum să devenim mai generoşi şi astfel mai sănătoşi?

Aflându-ne în pragul sărbătorilor, putem face o bucurie atât persoanelor dragi nouă, cât și celor ce sunt nevoiți să sărbătorească singuri sau au lipsuri. Putem oferi cadouri simbolice, bani sau bunuri unei persoane nevoiașe sau să donăm unei organizații caritabile. Un alt mod care implică generozitatea este începerea muncii de voluntar, acest rol aduce beneficii importante pentru stima de sine și depășirea unei depresii. Pentru a ne bucura de toate beneficiile generozității este important să cultivăm cât mai multe atitudini pozitive, cum ar fi aprecierea sau admirația.

Întâlnirea cu un psiholog vă va da șansa să vă puteți simți în siguranță pentru a vorbi despre tot ceea ce vă stă pe suflet și a crea schimbarea dorită. Este un loc unde poți vorbi despre gânduri și sentimente dificile, pe care altfel te-ai putea simți speriat să le împărtășești cu oamenii din jurul tău. Este un loc unde să te simți înțeles, poate pentru prima dată.
Bogdan Stoian, psiholog clinician, şi Andreea Sandu, Clinica Senex,
www.clinicasenex.ro

Citește și De ce sunt importante arhetipurile

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii