Web Analytics

Tudosoiu spune că a apărut pe coperta auxiliarului plagiat fiindcă inspectorului de educaţie fizică îi năştea soţia

de | 5.11.2015 17:49 | Dezvăluiri

# Din rău în mai rău! O altă explicaţie halucinantă a şefului Inspectoratului Şcolar # Conform explicațiilor de ultimă oră ale „generalului”, colegul său, inspectorul de educație fizică, Alin Vlad, trebuia să apară pe coperta cărții cu bucluc, numai că soția acestuia a intrat în travaliu și educatoarea Daniela Petre l-a rugat „politicos” pe el să devină co-autor, că tot e profesor de sport la bază # Și pentru ca ceața să devină și mai deasă, Ministerul Educaţiei ne-a comunicat că şeful ISJ a primit 1,5 puncte la evaluarea CV-ului pentru lucrările publicate, deşi, imediat după concurs, Tudosoiu declara că, dimpotrivă, a fost depunctat pe motiv că nu e autor de manuale # Întrebaţi ce lucrări au fost totuși punctate la proba respectivă în contul șefului ISJ Argeș, oficialii Ministerului Educaţiei au afirmat că nu e vorba de cartea plagiată, însă fără a preciza pe ce alte volume şi-a mai pus Tudosoiu semnătura.

E deja de notorietate faptul că şeful ISJ Argeş, Dumitru Tudosoiu, este suspect de plagiat după ce şi-a pus semnătura pe o carte reeditată, semnată anterior de nu mai puţin de patru autori. Este vorba de auxiliarul didactic pentru educatoare „Ghid pentru desfăşurarea activităţilor psihomotrice în grădiniţă”, reeditat în acest an la editura Trend, avându-i ca autori pe educatoarea Daniela Petre (cea care deţine drepturile de autor) şi pe „generalul” Dumitru Tudosoiu. De altfel, copie fidelă a lucrării „Ghid privind desfăşurarea activităţilor de educaţie fizică în grădiniţa de copii”, apărută în 2009, la editura Tiparg şi semnată de patru autori: aceeaşi Daniela Petre, Cristinel Creţu, inspectorul de educaţie fizică de la vremea respectivă, educatoarea Ana Ivan şi Constantina Ciucurel. Dacă în privinţa contribuţiei celorlalți cinci semnatari, Daniela Petre ne-a edificat declarând că doar domnia sa este autoarea cărţii și că ceilalți doar şi-au exprimat „o părere”, am dorit să aflăm şi dacă „generalul” Tudosoiu a folosit lucrarea – la care a avut statutul de părerolog – pentru a promova concursul de inspector general organizat de Ministerul Educaţiei în această vară. Mai precis, dacă a beneficiat de un avantaj patrimonial sau nepatrimonial urmare a calității sale de autor de manual auxiliar.

Ministerul Educaţiei zice că Tudosoiu a primit 1.5 puncte la CV, dar nu pentru cartea plagiată

Firesc, ne-am adresat chiar Ministerului Educaţiei pentru a lămuri zvonurile potrivit cărora Dumitru Tudosoiu s-a folosit de lucrarea plagiată pentru a promova concursul de inspector şcolar general, desfăşurat în perioada 27 iulie – 5 august a.c. Potrivit Biroului de presă al Ministerului Educaţiei, Tudosoiu a primit la proba constând în evaluarea CV-ului punctajul maxim de 1.5 puncte pentru lucrările şi articolele de management educaţional ori de specialitate publicate. Cât despre auxiliarul didactic plagiat, „Ghid pentru desfăşurarea activităţilor psihomotrice în grădiniţă”, oficialii de la Minister susţin că acesta nu s-a regăsit în dosarul de concurs al „generalului”. Cu alte cuvinte, Tudosoiu ar mai avea şi alte lucrări publicate în afară de ghidul dedicat educatoarelor. Numai că, din sursele noastre, nu ştim ca acesta să mai fi semnat vreo altă lucrare. Am revenit, întrebând la concret ce lucrări din CV-ul „generalului” Tudosoiu au fost punctate, numai că reprezentanţii Ministerului ne-au trimis un răspuns care lasă loc de îndoieli. Și care, în loc să lămurească lucrurile, încurcă şi mai mult iţele poveştii plagiatului: „Potrivit dispoziţiilor art. 2 lit. b din Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, cu modificările şi completările ulterioare, prin informaţie de interes public se înţelege orice informaţie care priveşte activităţile sau rezultă din activităţile unei autorităţi publice sau instituţii publice(…). Informaţia solicitată de dvs. (CV-ul domnului Dumitru Tudosoiu) nu intră sub incidenţa acestui articol în sensul că nu este un document emis de Ministerul Educaţiei, instituţia căreia v-aţi adresat pentru a-l obţine”. Un răspuns lipsit complet de transparenţă, în condiţiile în care e vorba de şeful unei instituţii publice, al cărui CV este un document de interes public şi ar trebui să se regăsească chiar pe site-ul oficial al instituţiei pe care o conduce.

De-a lungul timpului, şeful ISJ Argeş s-a contrazis singur în declaraţii

Trebuie spus că, de la susţinerea concursului pentru funcţia de inspector şcolar general şi până în prezent, Dumitru Tudosoiu a tot făcut afirmaţii care se… bat cap în cap. Imediat după susţinerea şi promovarea concursului, „generalul” a declarat că a luat nota 7.25 la proba constând în evaluarea CV-ului şi că a fost depunctat pentru simplul motiv că nu e autor de manuale. Aspect infirmat, după cum am văzut, de reprezentanţii Ministerului Educaţiei, care ne-au precizat că şeful ISJ Argeş a primit 1,5 puncte pentru lucrările prezentate în CV. Ba mai mult, după ce a izbucnit scandalul plagiatului, Tudosoiu afirma, în cadrul unei conferinţe de presă de la Inspectoratul Școlar, că a acceptat invitaţia Danielei Petre de a semna auxiliarul dedicat educatoarelor pentru că „este chiar bine pentru mine şi pentru viitorul meu dosar personal să fiu trecut în calitate de coautor”. Ce să deducem din această declaraţie? Că „generalul” a prezentat în CV controversatul ghid pentru educatoare şi că Ministerul Educaţiei, fiind la curent cu scandalul plagiatului, încearcă să ne inducă în eroare, lăsând să se înţeleagă că Tudosoiu ar mai avea şi alte lucrări publicate?

Tudosoiu: „Mai am o lucrare de istoria educaţiei fizice şi a sportului din Colegiul Brătianu, dar nu ştiu dacă au evaluat-o”

Contactat pentru un punct de vedere, „generalul” Dumitru Tudosoiu neagă că ar fi punctat în CV-ul prezentat la concurs lucrarea „Ghid pentru desfăşurarea activităţilor psihomotrice în grădiniţă”, pe motiv că avea mai multe articole, dar şi un alt volum publicat mai demult. «Nu am punctat lucrarea la dosarul meu de concurs nici la prima serie, nici la a doua. Am o lucrare mai de demult, de când eram cadru didactic la «Brătianu», făcută cu un coleg de-al meu, profesor de educaţie fizică, strict de istoria educaţiei fizice şi a sportului din Colegiul «Brătianu», dar nu ştiu dacă ei au evaluat-o. Nu ştiu dacă am obţinut 1,5 puncte acolo. Mi-au comunicat rezultatul final şi atâta timp cât a fost favorabil, chiar n-am stat să detaliez. N-am trecut cartea semnată cu dna Petre la CV pentru că am considerat că, per total, evaluarea CV-ului depăşeşte cu mult acel prag minim de a obţine 7.00 pe fiecare probă. La CV stăteam bine”, ne-a comunicat Tudosoiu.
Cât despre suspiciunile că educatoarea Daniela Petre l-ar fi cooptat pe şeful ISJ în proiectul ei de reeditare a auxiliarului tocmai pentru a-şi distribui cartea mai bine în rândul educatoarelor, Tudosoiu ne-a oferit o explicaţie de-a dreptul penibilă. Aceea că inspectorului de educaţie fizică, Alin Vlad, îi năştea soţia şi nu mai dorea prelungirea detaşării pe funcţia de inspector, iar singurul om din Inspectorat avizat să semneze cartea era însuşi „generalul”: „Demersul dnei Petre a fost extrem de politicos. La vremea respectivă, colegul meu profesor de educaţie fizică, care nici n-a participat la concursul pentru inspectori şcolari pentru că ştia că nu poate să fie inspector, că îi năştea soţia şi mi-a spus că nu mai rămâne inspector începând cu 1 septembrie. Eu ştiam de situaţia respectivă. Nu era, să spunem, o  referinţă şi singurul pe educaţie
fizică am fost eu. Am spus «da, doamnă, nu mă deranjează, dar nu vreau nicun fel de bonificaţie financiară şi lucrul ăsta vreau să fie trecut în contract». Şi bine că am făcut aşa pentru că nu vreau să mă acuze nimeni că mă îmbogăţesc eu la Inspectoratul Şcolar din vânzarea de cărţi. Au făcut-o alţii înaintea mea”.
Iustina Harco-Burcea

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii