Web Analytics
scris miercuri, 22.11.2023

Tradiții scumpe la înmormântare. Trebuie să dau 400 de lei femeii care tămâie mormântul răposatului?

„De ce trebuie să dau 400 de lei la femeia care trebuie să tămâie mormântul celui adormit?” Este o întrebare foarte des pusă de cei care se află într-o asemenea tristă situație. Răspunsul e simplu: nu trebuie.

Tradiții scumpe la înmormântare. Trebuie să dau 400 de lei femeii care tămâie mormântul răposatului?

Citește și: Ultimele vești despre Rona Hartner, în lupta cu cancerul. Mesaj sfâșietor transmis de sora artistei


Lămuririle au fost date de Cornelius Stoica, absolvent al Facultății de Teologie și absolvent al programului de Masterat Comunicare și Comuniune Eclezială în Spațiul Eclesial Ortodox, care a stârnit, pe Facebook, un val de controverse cu o postare în care spune că omul ține mai mult la o tradiție, decât la învățătura Bisericii Ortodoxe.
„Femeia care tămâie mormântul celui adormit nu face parte din rânduiala bisericii. Această practică este doar un obicei, ba chiar aș zice că această practică este o mică sursă de venit la pensie. Da, da. Nu vreți să știți cu ce scandal se lasă când își „fură” mortul între ele. Ba chiar ai zice că este o întreagă rețea. Clopotarul îți spune de o anumită femeie, groparul îți spune de altă femeie, administratorul cimitirului îți spune de altă femeie. Există o întreagă serie de „nu trebuie” când vine vorba de o înmormântare”, a scris, pe Facebook, Cornelius Stoica, conform adevarul.ro.

Citește și: Protestul din serviciile de Ambulanţă, suspendat oficial


Teologul a explicat pe Facebook ce înseamnă „rânduiala adevărată”, ce cere și, mai ales, ce nu cere tipicul bisericesc. Conform acestuia nu trebuie: să pui anumite obiecte în buzunarul celui adormit; să puivbani în sicriul celui adormit; să pregătești un anumit număr de pachete să împarți prosoape pentru tot soborul de preoți și coriști. Și dacă nu ai prosoape, nu se întâmplă nimic; să inviți un anumit număr de persoane la pomană; să plătești femeia care tămâie mormântul; să plătești femeia care cară apă; să arunci bani pe drum; să dai animale peste mormânt; să aprinzi N lumânări, N ațe etc; să pui pâine și alte alimente la fereastră.
„Atunci când moare un om este o rețetă simplă și practică de „Trebuie”: Să te rogi cât mai des pentru sufletul celui adormit; să respecți sorocul pomenilor (parastaselor); să îi hrănești pe cei flămânzi cât mai des și după posibilități, să îi îmbraci pe cei goi cât mai des și după posibilități. Toate se fac după posibilități! Nu trebuie să faceți împrumuturi la bănci sau CAR-uri ca să îmbuibați tot satul care oricum vă bârfește pe la spate. „Orezul nu era fiert. Ciorba era prea sărată. Pachetul era mic”. Flămândul va săruta mâna care îl hrănește. Asta este o adevărată pomană”, a mai explicat Cornelius Stoica.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *