Web Analytics

Tezaurul de denari republicani de la Valea Nenii- exponatul lunii Iunie la Muzeul Județean

de | 4.06.2022 10:11 | Actualitate, Cultură


Muzeul Județean Argeș propune publicului o nouă prezentare din colecția sa, în cadrul micro-expoziției „Exponatul lunii”, Tezaurul de denari republicani de la Valea Nenii.

Citește și: Mioveniul speră să dea lovitura pe piaţa festivalurilor cu ”Analogue”. „Ne aşteptăm să vindem undeva la minimum 10.000 abonamente”

Tezaurul a fost descoperit în anul 2019 prin detecție metale, autorul descoperirii Mihai Carpo, a găsit inițial un număr de 15 monede, iar alte două monede au fost găsite în timpul săpăturilor arheologice întreprinse de colectivul Muzeului Județean Argeș. S-a constatat că monedele au fost îngropate în interiorul unei așezări aparținând perioadei geto-dacice clasice. Se încadrează într-o tipologie rară de tezaure cu perioada de acumulare finalizată în ultimele două decenii ale secolului I a.Chr. Tezaurul se încheie cu o monedă emisă în anul 13 a.Chr, asemeni unui alt tezaur, descoperit în așezarea de la Cetățeni. Această ultimă monedă a fost bătută de către magistratul monetar Antistius Reginus pentru Octavian Augustus.


Citește și: Lecţia de istorie. Doamna Chiajna, singura femeie din istoria românilor care a condus o armată

Din cele 17 monede se remarcă cinci piese contramarcate cu diverse simboluri (cercuri sau v-uri). Ne atrage atenția și o piesă atipică standardului general. Este vorba de o monedă cu greutate mai mică și formă ușor schifată emisă de către Q. Sicinius, un apropiat al triumvirului Pompei. Se pare, după această monedă, că Sicinius l-a urmat pe Pompei în timpul campaniilor militare împotriva lui Caesar și a bătut monedă într-un atelier mobil, însă la alte standarde față de normalul epocii.

Citește și:  Expoziții inedite pot fi vizitate la Muzeul Golești: Muzeul Copilăriei și Diorama Feroviară cu Depoul Pitești
Alături de tezaurele de la Cetățeni și Priboieni, micul depozit de la Valea Nenii reprezintă una din puținele mărturii numismatice ale dacilor din spațiul de nord-est al actualului județ Argeș.

Micro-expoziția poate fi vizitată la Muzeul Județean Argeș,  intrarea din Bulevardul Eroilor, în perioada 2 – 30 iunie, de luni până duminică, între orele 9.00 – 19.00.

Articol scris de Bianca Solomon

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *