Tănase Dima, managerul Şcolii de Fotbal Sporting Piteşti: „Suntem singura şcoală din ţară ce asigură condiţii de pregătire în mod gratuit”

de | 9.05.2019 13:37 | Home, Sport

# Care sunt jucătorii pregătiți de Sporting care au ajuns în ultima perioadă la echipele județului și mă refer în primul rând la FC Argeș și CS Mioveni?
– Eu aș spune pentru început că această școală în 2008, 2009, 2010, 2014, 2017 și 2018 a câștigat campionatul național de juniori A1. În toată această perioadă a dat jucători la loturile naționale fie de juniori, fie de tineret, fie la echipa mare. Mă refer la Cristian Pulhac, Laslo Sepsi, Alexandru Chipciu, Raul Costin, Adrian Ropotan, Adrian Bălan, Mihai Popescu, Mihai Căpățână, Florin Ștefan, George Neagu, Simon Mazarache și Bogdan Manole. În 2001 am dat șase jucători titulari la echipa națională de juniori care a câștigat campionatul balcanic. În ceea ce privește județul nostru, vă pot spune că la FC Argeș sunt Raul Costin, Cătălin Stan și Cătălin Tofan și la CS Mioveni sunt Ionuț Burnea, care este și căpitanul echipei, Robert Gherghe și Simon Mazarache. Deci, dintre jucătorii crescuți de noi, la FC Argeș și CS Mioveni avem în momentul de față câte trei. La Bradu avem o echipă întreagă și mă refer la Alexandru Golban, Alexandru Trașcă, care este împrumutat în Liga a III-a la Craiova, Mihai Achim, Denis Iliescu, Doru Mateescu, Ion Aria și Bogdan Oprișan.
# Știu că aveți mulți jucători care au ajuns la echipe importante din țară. Despre cine este vorba?
– Anul acesta avem la Horezu, în Liga a III-a, pe Ion Neamțu, Răzvan Olteanu, Valentin Munteanu și Vlad Bălan. La Rapid București îl avem pe Bogdan Manole, la CS Afumați îi avem pe Cătălin Grosu și Ionuț Mihăescu, fotbalist care a trecut și pe la FC Argeș, la Balotești avem pe Marian Ghiță, la Metaloglobus București avem pe Robert Geantă, la Voluntari avem pe Dan Mihăescu, Adrian Bălan, Mihai Căpățână și la Chiajna îl avem pe Adrian Ropotan.

„Andrei Ivan și Florin Ștefan sunt la lotul național de tineret calificat la turneul final european din Italia”

# Pe plan internațional cine a debutat?
– Sunt de notorietate Alexandru Chipciu și Andrei Ivan, dar îl putem adăuga și pe Florin Ștefan. De remarcat faptul că atât Andrei Ivan, cât și Florin Ștefan sunt la lotul național de tineret calificat la turneul final european din Italia. Interesant ar fi traseul unora dintre ei. De exemplu, Laslo Sepsi, care a fost și la echipa națională, a plecat de la noi la Mediaș, de acolo la Bistrița, de aici la Anderlecht și apoi la Universitatea Cluj. Mihai Popescu, care a ajuns de la noi la Dinamo București, iar acum se află în Scoția, în Liga a II-a.
# Ce perspective mai există în prezent la Sporting Pitești?
– În momentul de față noi participăm cu echipele școlii în Liga a IV-a, la juniori A1, juniori B1, juniori C, D și E cu perspective de calificare la etapele superioare ale campionatului național. Primul obiectiv al școlii este să asigure o instruire corespunzătoare, iar apoi promovarea lor la nivel de fotbal de performanță. Să creăm fotbaliști pentru fotbalul mare!

„Promovarea fotbaliștilor noștri se face pe criterii de solicitare din partea cluburilor”

# Școala, din punct de vedere financiar, funcționează prin sprijinul patronului – și mă refer la Nicolae Badea – sau prin vânzarea de jucători?
– Școala dacă produce jucători e evident că scopul este să îi dăm mai departe contra unor sume de bani. Promovarea lor se face pe criterii de solicitare din partea cluburilor. Sigur că se stabilesc clauze contractuale, sigur că școala beneficiază de anumite sume de bani. Acesta este scopul! Să formeze jucători de performanță, ca să poată să se finanțeze pe baza jucătorilor promovați în fotbalul mare, fie național, fie internațional.
# Un buget aproximativ ne-ați putea spune?
– Îmi este greu să spun, nu am făcut un calcul și nu mă lansez în niște ipoteze din astea neexacte. Am fugit întotdeauna de lucruri inexacte! Oricum, cert este un lucru și anume că suntem singura școală din țară care asigură condiții de casă, masă, competiții, servicii medicale în mod gratuit. De aici vin și costurile foarte mari și să susți atâtea echipe în competiție nu este simplu, dar sperăm și asta urmărim să formăm jucători care ulterior să fie solicitați de cluburile de performanță din țară și din străinătate. Evident că m-aș bucura dacă în primul rând ar fi solicitați de echipe din județul Argeș. Dar, cred eu, totul se face după posibilități!

Distribuie!

Articol scris de Marius Ionel

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

Acest articol este despre: fotbal,sporting pitesti,tanase dima

Ultimele articole

Cum a câştigat Radu Stancu lupta cu Armata şi Institutul Pedagogic
Cum a câştigat Radu Stancu lupta cu Armata şi Institutul Pedagogic

La 1 iulie 2005, dl. Radu Stancu, din motive de vârstă, s-a retras din funcţia de director general al Muzeului Judeţean Argeş. A avut parte de un manageriat generos, știind, printr-o înțelepciune înnăscută, și nu prin studii la nu știu ce academii, să conducă 40 de...

Ion Nania, istoricul-poet
Ion Nania, istoricul-poet

Port numele lui Ion Nania (Jan, cum i se spunea), cel mai de seamă fiu al Teiului, cel care își lansa cărțile la Academia Română, după 1990, cel care, ca arheolog, la 2 aprilie 1972, în apa din Valea Mozacului din Argeş descoperea un topor confecţionat dintr-o rocă...

Miron Cordun, singurul poet piteştean premiat de Uniunea Scriitorilor
Miron Cordun, singurul poet piteştean premiat de Uniunea Scriitorilor

Am inițiat un curs de scriere creativă intitulat „Miron Cordun”. Mulți m-au întrebat de ce acest nume. De ce nu „Marin Ioniță”, conducătorul Cenaclului „Sind Junior”? Da, era o soluție. După părerea mea, Miron Cordun (pseudonim al lui Gh. Cârstea, născut la Priseaca,...

Moise Mitulescu – un ctitor al culturii corale argeşene
Moise Mitulescu – un ctitor al culturii corale argeşene

Mișcarea corală românească a reprezentat dintotdeauna o parte importantă a culturii naționale, ea reprezentând una dintre formele definitorii nu numai ale identității culturale, ci chiar ale ființei acestei nații. Sorgintea tradiției corale naționale își are seva în...