Web Analytics

Tânăr fără lanternă şi în pantaloni scurţi, pe munte la sfârşitul lui octombrie

de | 4.11.2021 13:40 | Actualitate, Dezvăluiri

# Ion Sănduloiu: „De câțiva ani a apărut un alt val, ai impresia că sunt barbarii lui Ginghis Han”

Caz șocant la sfârșitul săptămânii trecute. Salvatorii montani au recuperat de pe munte șase tineri temerari, plecați din Bâlea spre Vf. Negoiu, care, la întoarcerea pe traseul marcat cu cruce albastră, nu au mai reușit să se orienteze fără lumină. Problema era însă că nu aveau lanterne și nici echipament corespunzător pentru ultima zi din luna octombrie. Pentru recuperarea celor șase a acționat patrula de serviciu de la Baza de salvare montană Cota 2000. Ulterior, Ion Sănduloiu, șeful Salvamont Argeș, a făcut o postare pe facebook, intitulată „Munțomanu’ lovește încă o dată!”, în care arată cum era îmbrăcat unul dintre cei șase tineri: cu pantaloni scurți, adidași, geacă de fâș și, ce-i drept, mănuși. „Să râdem? Cred că mai degrabă trebuie să plângem văzând nivelul «munțomanilor» noștri…”, s-a încheiat postarea, care a stârnit un val de critici față de alegerile acestui tânăr.

Citește și Legea Câinilor Salvamont, o reușită marca Ion Sănduloiu

„Le era frig. Nu mai vedeau nimic, erau ușor speriați”

L-am contactat pe Ion Sănduloiu pentru mai multe detalii. Tinerii au fost găsiți duminică noaptea, 31 octombrie, pe la ora 21:00. „Le era frig. Nu mai vedeau nimic, erau ușor speriați, pe drumul dinspre Negoiu, deci erau relativ aproape, nu erau foarte departe, pentru că apucaseră să meargă, cât de cât, pe lumină”, ne-a spus șeful Salvamont Argeș. În continuare, Ion Sănduloiu a dat un alt exemplu, tot de săptămâna trecută, un bărbat care, la întoarcerea din Moldoveanu spre Bâlea, nu și-a putut continua traseul din cauza unei porțiuni de gheață, pentru că nu avea colțari. Turistul era singur, dar bine pregătit, echipat și avea experiență, însă nu a luat în calcul că apa scursă va îngheța noaptea și este obligatoriu să o traversezi cu colțari. Bărbatul a sunat la 112, a fost găsit de salvatori, adăpostit la Cota 2000, iar a doua zi a ținut să transmită un mesaj de mulțumire, postat și pe pagina de facebook a Salvamont Argeș. Rugat să ofere sfaturi pentru drumețiile din această perioadă, Ion Sănduloiu a subliniat importanța lanternelor (care cântăresc puțin și oferă lumină pentru o perioadă îndelungată, dacă au baterii bune), a echipamentului corespunzător și a unei hărți, pentru a fi înțelese direcțiile.

Citește și Șeful Salvamont Argeș, Ion Sănduloiu, a salvat un uliu

„Nu recunoștință căutăm noi, dar ei trebuie să înțeleagă că în felul ăsta se periclitează pe ei înșiși, adică pot să moară până să dea telefon”

Ion Sănduloiu este surprins de situația actuală, de nivelul foarte scăzut de înțelegere în ceea ce privește mersul pe munte, deși avem un trecut alpin. „Dacă până acum câțiva ani eram mai încrezător, pentru că apăruse un val de oameni informați, bine pregătiți, bine echipați, de câțiva ani a apărut un alt val, ai impresia că sunt barbarii lui Ginghis Han. Nu au absolut niciun fel de treabă, cred că ați văzut, cu trolere (exemplu din august 2020, când un bărbat a fost fotografiat spre Vf. Moldoveanu cu troler, n.red.); ca acesta de aseară (duminică, 31 octombrie a.c., n.red.). Suntem șocați. Aplombul este pe măsură, adică nu suportă să fie învățați, dojeniți. Sunt cetățeni europeni cu drepturi și libertăți. Nu ne trebuie recunoștință, nu recunoștință căutăm noi, dar ei trebuie să înțeleagă că în felul ăsta se periclitează pe ei înșiși, adică pot să moară până să dea telefon. Am avut foarte multe cazuri, vara asta, cu oameni care au dat telefon la 112 că au pierdut traseul, nu aveau lanternă și le-am spus să rămână pe loc și evident că n-au rămas pe loc. Și așa, în loc să dureze o oră acțiunea, pentru că îi localizasem după punctele de reper, a durat toată noaptea”, a mai spus Ion Sănduloiu.

Citește și Şeful Salvamont Argeş explică moartea lui Zsolt Torok. Ion Sănduloiu: „A căzut în gol echivalentul a 7-8 etaje”

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii