Web Analytics

Şeful Salvamont Argeş explică moartea lui Zsolt Torok. Ion Sănduloiu: „A căzut în gol echivalentul a 7-8 etaje”

de | 22.08.2019 13:32 | Actualitate

Evenimentul tragic al săptămânii trecute l-a constituit moartea, în zona Vârfului Negoiu, a cunoscutului alpinist Zsolt Török. Numele acestuia avea o rezonanță specială pentru noi, argeșenii, în contextul în care a escaladat, împreună cu conjudețeanul nostru Teofil Vlad, de la Salvamont Argeș, de două ori Himalaya: în 2013 a urcat pe vârful Nanga Parban (8125 m) și în 2018, pe Vârful Pumori, la 7165 m. Dincolo de impactul de moment al știrii și de faptul că a ținut prime time-ul posturilor de televiziune și pagina întâi a presei scrise, am încercat să analizăm la rece ce s-a întâmplat, de fapt. Și am făcut-o, la rece, împreună cu directorul Salvamont Argeș, Ion Sănduloiu, unul dintre prietenii lui Zsolt și cel care a coordonat acțiunea de căutare din Făgăraș. Iar Sănduloiu, veți vedea în continuare, vine cu detalii inedite.

Sănduloiu: „Acolo este o zonă foarte accidentată, probabil cea mai dificilă din Carpaţi”

Operațiunea de recuperare a trupului neînsuflețit a durat 15 ore și jumătate, fiind implicați 12 salvamontiști din județele Argeș și Sibiu. Inccidentul s-a produs într-o zonă cu stânci instabile, în urma unei cățărări făcute într-o doară, înainte de escalade mai serioase, dar în care nu era asigurat.
Ion Sănduloiu: „Alarma s-a dat sâmbătă, 17 august, la 9 dimineaţa, iar corpul lui a fost predat către IML Sibiu a doua zi, duminică la ora 0.30. Acolo este o zonă foarte accidentată, probabil cea mai dificilă din Carpaţi. Iar el se căţărase, aşteptând un grup de prieteni cu care să facă nişte trasee de alpinism. Deci, s-a dus într-un fel de recunoaştere, dar pe o vreme foarte urâtă. Întâi, când m-a sunat soţia, i-am zis: «Haideţi, doamnă, că e vară, acolo e Făgăraş şi el e Zsolt!». Dar ne-a spus că nu l-a găsit de două zile la telefon. Asta era ciudat, fiindcă acolo, în Călţun, poţi găsi semnal. Şi, din ce auzisem, se părea că de două zile nu se întorsese la refugiu – iarăşi ciudat, tocmai fiindcă ştiam ce fel de om e, profesional vorbind. Au plecat de la noi 6 oameni şi de la Sibiu 6. Între timp, dl. Arafat a dat și ordin pentru elicopter cu camere de termoviziune, şi pentru transport de unităţi canine, deci eram şi eu cu câinii. Dar de la primul survol, pe la ora 1, elicopterul l-a și reperat. Apoi a început operaţiunea de evacuare.”
Accidentul a avut loc pe versantul nordic al vârfului Negoiu, care aparţine de Sibiu, dar accesul în zonă se face prin teritoriul Argeșului, “pentru că de la Călţun la Negoiu poteca are o porţiune prin judeţul nostru”, cum ne mai explică șeful Salvamont. Mașina IML Sibiu a putut veni până la Piscu Negru, iar până acolo trupul alpinistului a fost dus de salvamontiști. „S-a încercat să fie dus cu elicopterul, dar era undeva la limita zonei de plafon, iar elicopterul a încercat de 4-5 ori și degeaba, nu s-a reușit, așa că până la urmă s-a retras și a trebuit să-l cărăm tot noi, doar că am făcut-o noaptea, în loc să-l fi cărat ziua.”

Sănduloiu: „Probabil l-a luat valul”

Ion Sănduloiu a încercat să ne explice cum s-a putut întâmpla un asemenea accident, mai ales cu un om de munte atât de experimentat ca Török (al cărui cadavru nu părea foarte zdrobit, de altfel), care nu a folosit corzi de siguranță. „Acolo este, deci, Muchia «Fierăstrăului», într-o zonă de stânci Negoiu – Călţun – Lespezi, cu un teren foarte accidentat. Şi plouase în perioada aceea, iar stânca este alunecoasă. El a încercat să se caţere. Te prinzi în corzi dacă ai un coechipier. Dacă eşti singur, e mai dificil, trebuie să te deplasezi mereu în Z. De aceea alpinismul e un sport de echipă. Cel mai experimentat e sus, cap de coardă, bate pitoane, pune coarda şi, dacă se întâmplă să cadă, cade doar până la ultimul piton. El era lovit, dar nu ca şi cum ar fi căzut foarte mult. Căzătura a fost în linie dreaptă. Zsolt a căzut în gol cam 20 de metri. Faţă de distanţele de pe munte nu e foarte mult, dar, de fapt, asta înseamnă echivalentul a 7-8 etaje! Da, a căzut în gol cam 7-8 etaje. Toţi mai facem, totuşi, neasigurați diverse pasaje, adică le încercăm să vedem cum merg, un pic, câţiva metri. Dar probabil pe el l-a luat valul şi a mers 20 de metri. Şi câţiva metri pot fi de ajuns ca să cazi rău. Iar pe munte nu-ţi dai seama bine cât de sus eşti, că nu ai oameni sau alte lucruri ca reper.”

Retevoi, Salvamont Nucșoara: „Cred că a fost ghinion”

Desigur, și alți salvamontiști argeșeni s-a declarat consternați, cunoscând zona ca fiind dificilă, dar nu și pentru cineva ca Török. Valentin Retevoi, şeful formației Salvamont Nucşoara: „Nu ştiu cum s-a putut întâmpla, cred că a fost ghinion, că el era foarte bun”.

Dăscălescu: „Și piloţii de Formula 1 mai au accidente cu maşina”

Adrian Dăscălescu, şeful formaţiei Curtea de Argeş: „Nu era un traseu greu pentru Zsolt Török, dar şi piloţii de Formula 1 mai au accidente cu maşina”.
În ultima postare de pe facebook, pe 9 august, Zsolt Török spunea că se consideră un om norocos, pentru că face ceea ce îi place și că a învățat în viață să prețuiască mai mult decât orice relațiile interumane, ținuta și cuvântul dat.
Călin Popescu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii