Web Analytics

Tablou apocaliptic în pădurile Argeşului! Mistreţii cu colţi de argint putrezesc răpuşi de pestă, şi nu de glonţ

de | 20.02.2020 13:40 | Dezvăluiri

Vânătorii grupei de la Priboieni se plâng de faptul că nu au mai obținut o autorizație pentru a împușca porci mistreți din noiembrie anul trecut. Asta în condițiile în care pe Fondul de vânătoare 35 Râncăciov, din care face parte și grupa de la Priboieni, a fost declarată pestă porcină, iar autoritățile au elaborat planul de măsuri de rigoare, în care se prevede inclusiv vânarea. Și mai grav este că vânătorii, cei care au și pus la dispoziția autorităților probele necesare confirmării bolii în zonă, au găsit, atât anterior datei de 29 ianuare, atunci când Instituția Prefectului a emis și hotărârea privind măsurile care se impun în zona de restricție, cât și acum, în februarie, cadavre de porci pe raza fondului de vânătoare. Chiar și weekendul trecut. Pentru boala virală extrem de contagioasă nu există un tratament sau vaccin specific. În absența unui vaccin eficient, singura modalitate de a opri răspândirea virusului în rândul porcinelor este sacrificarea tuturor porcilor din regiunile infectate și instituirea carantinei, precum și neutralizarea zonelor. Ceea ce la noi, spun vânătorii cu care am stat de vorbă, nu se întâmplă.

Vânătorii spun că AJVPS, gestionarul fondului de vânătoare, nu le dă autorizații de împușcare, deși animalele trebuie eliminate

Pe Fondul Râncăciov există un număr mare de vânători, aproximativ 50, iar arealul rezervat vânătorilor cuprinde și comunele Priboieni, Călinești și orașul Ștefănești. Din spusele lor însă, doar cei de la Priboieni nu au primit, de aproape patru luni, autorizații de împușcare și, susțin ei, ar fi vorba de o răzbunare a șefului AJVPS, Constantin Istrătescu. Până în noiembrie s-au dat autorizații. Din decembrie, cererile nu au mai primit răspuns. Potrivit acestora, pe fondul 35 a existat pestă de foarte mult timp, dar lucrurile au fost ținute sub preș. În decembrie, pe dealurile de la Ștefănești au fost vânați trei porci mistreți. De abia în ianuarie s-a aflat că probele au ieșit pozitive. Între timp însă, carnea a fost consumată. Apoi au început să fie găsite cadavrele animalelor moarte prin pădurile dintre Călinești și Priboieni. Vânătorii au informat autoritățile, au fost prelevate din nou probe, iar pe 29 ianuarie, pe fondul 35 Râncăciov a fost declarat focar de infecție cu pestă porcină africană. Pe întreg fondul ar fi fost găsite aproximativ 40 de exemplare decedate. Vânătorii cred că în curând vor muri, de pestă porcină și nu de glonț, toate exemplarele. Și că, pentru mulți ani de acum încolo, oamenii nu vor mai putea crește porci în gospodăriile proprii, infestate cu virusul mortal. Și ne-au trimis și fotografii făcute în pădure, în decembrie, în ianuarie, la începutul lui februarie și chiar weekendul trecut. Fotografiile prezintă suine aflate în diferite stadii de putrefacție sau deja devorate de vulpi și șacali. Într-o altă fotografie se vede cum cineva a aruncat leșul unui animal în albia unui pârâu și apoi a încercat să acopere groapa cu crenguțe. Imaginile relevă o realitate crudă. Aceea că, dincolo de comunicatele oficiale, alarmiste, cu măsuri dispuse să combată moartea neagră porcină, în fapt, în teritoriu… purceaua e moartă în… coteț.

Ce spun autoritățile

Subprefectul Adrian Bughiu: „Gestionarul fondului de vânătoare are obligația să respecte întocmai planul de măsuri, inclusiv identificarea eventualelor cadavre și îngroparea lor. Dacă este vorba despre Fondul 35 Râncăciov, trebuie să ni se facă o notificare scrisă și noi să aducem la cunoștința lor. Să le punem în vedere. Este nevoie și de punctul de vedere al celui reclamat. Ei au, totuși, obligația să respecte un plan de măsuri. Nu ne-a adus nimeni la cunoștință că nu s-ar respecta. Dar s-ar putea să fie vorba și despre plata unor polițe”.
Sorin Sorescu, directorul DSV Argeș: „Am primit și noi niște semnale, este declarată boala. Acolo este un mic conflict între administratori de fonduri. Eu am vorbit și cu domnul prefect, se știu lucrurile astea. Dacă aveți fotografii noi, trimit medic în teritoriu. Am vorbit și cu primăriile din zonă. Cei de la Priboieni au periat acum o săptămână toate zonele limitrofe, după ce a fost un anunț cu share location. Când ne-am dus acolo, nu era. Locul indicat era într-o stradă, nu dădea în pădure. Procedura este următoarea: porcii vânați, împușcați, care trebuie scoși din fondul de vânătoare, se depozitează într-un centru cu temperatură controlată, până când vine rezultatul. Dacă rezultatul vine pozitiv, atunci se incinerează sau se îngroapă, dacă este negativ, intră în consum, dar nu se comercializează carcasa respectivă. Probele le plătește administratorul fondului de vânătoare: AJVPS sau fonduri private sau ocoale silvice. Depinde ale cui sunt. În varianta a doua, în care se găsesc porci morți, se recoltează probe, dacă se mai pot recolta, de la leșurile acelea care s-au găsit. Cadavrele se îngroapă de asemenea manieră încât să nu fie în contact cu animalele, să nu poată fi dezgropate de alte animale sălbatice, să nu fie pe albia unui râu, ca să nu contamineze mai departe. De regulă, să nu fie zone inundabile… etc. O să sun la Râncăciov și o să verific”.

Ce spune Constantin Istrătescu, șeful AJVPS

„Planul în pașii esențiali este îndeplinit. Singurul lucru pe care nu putem să îl facem îl reprezintă gropile unde trebuie să fie îngropate animalele. Conform Ordonanței 24, sarcina să facă aceste gropi este a Consiliului Local. Deocamdată nici nu știu dacă s-a mai înregistrat morbiditate. De joia trecută până în dimineața asta nu m-a mai sunat nimeni că s-a mai întâmplat ceva”. În privința acuzelor vânătorilor grupei de la Priboieni că nu au mai primit autorizații, Constantin Istrătescu ne-a spus: „Nu este adevărat. Fondul Râncăciov are o grupă formată din aproape cincizeci și ceva de oameni, majoritari din două localități, Ștefănești și Călinești. Acolo, cei care v-au sesizat pe dumneavoastră vor autorizații pentru câțiva oameni. Or, grupa trebuie să fie mult mai mare. Iar cei de la Priboieni pot vâna cu grupele de la Ștefănești și Călinești. Nu s-a depășit cota, mai sunt patru mistreți de vânat. Dar ia gândiți-vă dumneavoastră, când ați scris că s-au împușcat treizeci de mistreți în plus și i-am băgat în circuitul economic… Nu a fost mai corect așa decât acum, când mor de pestă?”.
 

Articol scris de Alina Crangeanu

Distribuie!

1 Comentariu

  1. – Vulturii-hoitari ar trebui inmultiti ; altii / nezburatori, dar tot pe doua picioare ar trebui imputinati !