Web Analytics
scris vineri, 22.03.2024

Sute de argeșence, victime ale violenței domestice

Sute de argeșence, victime ale violenței domestice

Conform datelor deținute de ANES ( Agenția Națională pentru Egalitate de Șanse între Bărbați și Femei), în anul 2022, la nivelul județului Argeș s-au înregistrat 295 de victime ale violenței domestice , dintre acestea, beneficiare de servicii sociale: 268 consiliere primară,, 58 consiliere socială, 155 consiliere psihologică, 23 consiliere juridică, 2 medieri, 41 reprezentare în instanță, 57 asistență socială, 56 asistență medicală și îngrijire, 4 decontări certificate medico-legale; dintre cele 295 victime ale violenței domestice, 241 sunt minori și 54 adulți (198 victime adulte de sex feminin și 97 victime adulte de sex masculin); distribuția victimelor violenței domestice după mediul de rezidență: 128 persoane din mediul urban și 167 de persoane din mediul rural.

Citește și 1 din 10 cazuri de abuz asupra copilului reprezintă abux sexual sau exploatare sexuală. „Salvați Copiii” România formează echipe de ofiţeri şi subofiţeri de poliţie în domeniul investigării infracţiunilor

Femeile din judetul Arges nu știu cui sa se adreseze

Totul a început de la un articol publicat într-un ziar central, s-au prezentat concluziile raportului unei organizații neguvernamentale cu privire la faptul că femeile unor sate din județul Argeș nu știu la cine pot apela în situații de violență domestică sau când au nevoie de servicii de sănătate. Printre obstacolele identificate sunt lipsa de informații, încrederea scăzută în autorități și vulnerabilitatea socio-economică.


Multe dintre femeile chestionate pe acest subiect au declarat că nu știu ce pași trebuie să facă pentru ca să obțină protecție dacă sunt agresate în familie iar, dacă au făcut-o, au fost întâmpinate cu remarci rasiste sau învinovățite. Relativ la accesul la servicii de sănătate pentru prevenție sau depistare precoce a bolilor specifice au fost semnalate piedici generate de distanțele mari față de centrele de testare și costurile de transport. Aceste aspecte îngreunează accesul la serviciile medicale disponibile.
La rândul lor, autoritățile locale nu par să înțeleagă dinamica fenomenului fiind constatate limitări ale intervențiilor eficiente în situațiile de violență domestică sau accesul la servicii de screen-ing medical. S-a mai raportat plasarea responsabilității între autoritățile locale și cele județene

Având în vedere aspectele prezentate, Avocatul Poporului, s-a sesizat din oficiu, prin Biroul teritorial Pitești, și a transmis o solicitare către Agenției Naționale pentru Egalitate de Șanse între Bărbați și Femei, care a transmis informațiile prezentate mai sus.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *