Web Analytics

Suspiciuni de muşamalizare a tâlhăriei de la Muşăteşti în care o campioană la şah a sunat la 112

de | 17.01.2019 13:12 | Actualitate

# Comandantul IPJ Argeș, Tudorel Pieleanu (foto), despre practica polițiștilor de a nu înregistra infracțiunile de tâlhărie: „Se poate ajunge la întocmirea de dosare penale, dacă identificăm astfel de situații”
V-am prezentat recent cazul unei argeșence atacate de un recidivist în propria casă, în care se afla împreună cu copiii și două prietene, dintre care una este campioana la șah Daniela Rusu. Atacul s-a petrecut puțin înaintea Anului Nou, în comuna Mușătești și, pentru că șahista a sunat la 112, la fața locului s-a prezentat un agent de la postul de poliție Mălureni.
Cazul ne-a fost adus la cunoștință chiar de către proprietară, care era speriată că povestea va fi mușamalizată, iar individul, un consătean care a fost condamnat în trecut pentru fapte cu violență, se va răzbuna. Coincidență sau nu, în urma apariției articolului din ediția Jurnalul de Argeș de săptămâna trecută, la postul de poliție Mușătești, unde s-au prezentat și polițiști de la Domnești, s-a derulat o mică anchetă, existând cel mai probabil anumite suspiciuni.
Ca de exemplu omiterea unor fapte, precum acelea că din portbagajul mașinii femeii au fost sustrase câteva obiecte vestimentare, cel mai probabil pentru a se evita încadrarea la infracțiunea de tâlhărie a faptei individului. Aceasta mai spune că a fost chemată din nou să dea declarații și, ceea ce i se pare suspect, a fost interogată chiar și fetița sa de 14 ani și este decisă să meargă în audiență la comandantul IPJ Argeș, Tudorel Pieleanu. L-am întrebat pe șeful IPJ Argeș, comisarul-șef Tudorel Pieleanu, în legătură cu această speță, dar și în legătură cu informațiile potrivit cărora există o practică la nivelul posturilor de poliție de a nu înregistra anumite declarații ale cetățenilor convinși să nu mai depună sesizarea sau a nu încadra faptele la infracțiuni mai grave, precum tâlhăria, pentru a nu se încărca cu dosare.
“Verific să vedem despre ce este vorba și vă asigur că lucrurile vor fi clarificate. La întrebarea dumneavoastră dacă există o tendință în posturile de poliție veche de a nu înregistra tâlhăriile pentru a nu se încărca cu dosare de acest gen… Ar fi o greșeală din partea lor și pentru orice situație de genul ăsta, dacă este identificată, sunt sancțiuni care pot ajunge şi la întocmirea de dosare penale, eventual de favorizare a infractorului dacă se constată o situație clară. Dar trebuie să analizăm fiecare situație în parte pentru că la momentul respectiv una se declară, ulterior se revine cu precizări și din cauza asta trebuie să analizăm caz cu caz. Adică, dacă se constată situații de genul ăsta, să știți că se declanșează cercetări disciplinare și, dacă a existat o intenție din partea celui cercetat, se merge până la întocmirea unui dosar penal polițistului fără a avea nicio reținere în a proceda conform legislației în vigoare. Deci, noi primim orice sesizare, o tratăm ca atare; eu vă sigur că, cel puțin la nivelul nostru, nu se pune problema acoperirii unor astfel de cazuri. Dar sunt situații și situații”.

Comandantul Pieleanu: „S-au extins cercetările !”

În mod lăudabil, comandantul Poliției Argeș, Tudorel Pieleanu, pe care îl felicităm pentru viteza de reacție și faptul că a pus la dispoziția presei datele solicitate, ne-a căutat pentru a ne oferi un răspuns complet vizavi de cazul de la Mușătești.
„Inițial a fost sesizarea pentru lovire și furt, s-a înregistrat dosar penal, ulterior, persoana vătămată a specificat faptul că solicită să se facă cercetări împotriva făptuitorului pentru infracțiunea de tâlhărie. Polițiștii au luat act și se fac cercetări în acest moment și pentru această infracțiune; se vor pronunța și sub acest aspect, în funcție de ce se va stabili împreună cu procurorul de caz. Dosarul se află în lucru la Parchetul Curtea de Argeș, este dosar penal. Cercetările se efectuează și sub aspectul infracțiunii de tâlhărie”.

Articol scris de Alina Crangeanu

Distribuie!

1 Comentariu

  1. Infracțiunile grave, cum ar fi tâlhăria, se raportează la IGPR, pe când infracțiunile simple, cum ar fi lovirea sau furtul, se raportează doar la IPJ Argeș. Este o confuzie aici, pentru că lovire+furt=Tâlhărie