Web Analytics

„Suntem campioni europeni, dar departe de condiţiile baschetului din lumea bună”

de | 2.08.2018 15:00 | Sport

# Declară Leonard Fleancu, antrenorul echipelor de baschet ale Universităţii Piteşti

# Ce rezultate a obținut Universitatea din Pitești la Campionatele Europene Universitare de Baschet din Portugalia?
– După aproape trei săptămâni de întreceri spectaculoase la baschet Universitatea din Pitești reușește următoarele rezultate: titlul de campioni europeni universitari la baschet feminin 3×3, locul 5 la Campionatul European Universitar de baschet masculin 3×3 și locul 6 la Campionatul European de Baschet feminin 5×5. Pe această cale vreau să mulțumim Federației Sportului Școlar și Universitar, Universității din Pitești, Firmei Kinetosport, reprezentată prin Ionuț Pița, și tuturor colegilor și sponsorilor care au făcut ca aceste rezultate să fie posibile. La anul promitem să facem mult mai mult! Mulțumim fetelor și băieților pentru implicare.
# Cui i se datorează participarea la aceste competiții?
– Participarea se datorează în primul rând Federației Sportului Școlar și Universitar conduse de Claudia Georgescu, în calitate de director în cadrul Ministerului Sportului. Ei au plătit avionul, cazarea, masa și taxele. În ceea ce privește Universitatea din Pitești, putem spune că această instituție de învățământ superior a asigurat echipamentele de joc, tricourile și șorturile de prezentare.

„Rezultatele obținute înseamnă încununarea muncii începute în anii ’90”

# Ce au însemnat aceste competiții pentru baschetul universitar piteștean?
– Pentru baschetul universitar înseamnă încununarea muncii începute în anii ’90 alături de marile puteri din baschet, și anume Cluj, Timișoara și București. Pe când eram student am participat la Campionatele universitare de baschet și în anul 2007 am câștigat titlul de campion național universitar la 5×5 cu băieții la Pitești. În anul 2014 am revenit și am câștigat titlul de campion național universitar. Am participat atunci în Olanda la Campionatul european universitar, unde am luat locul 6. În 2015 am fost în Serbia la Campionatul universitar european de 3×3, unde am luat locul 10 din 24 de echipe. De asemenea, trebuie menționată și câștigarea în Croația a locului 10 la Campionatul european format din 20 de echipe. A urmat în 2016 titlul de campion național universitar la baschet masculin la 5×5. În anul 2017 am câștigat din nou titlul național și am participat în Ungaria la Campionatul european, unde am ocupat locul 15 din 16. Tot în acest an menționăm și titlurile de campioni naționali la 5×5 fete și băieți. Tot în 2017 am fost vicecampioni naționali la 3×3 fete și băieți. În anul 2018 am câștigat titlul de campion național la 3×3, atât la fete, cât și la băieți, însă cu băieții nu s-a plecat în Portugalia.
# Puteți remarca în mod deosebit pe cineva?
– Aș remarca la 5×5 pe Ely Pavel și pe Ioana Ghizila.

„Cam 20 de hectare are numai Facultatea de Educație Fizică și Sport din Coimbra”

# Ce impresii v-au lăsat aceste competiții?
– Echipele au fost foarte bine pregătire, sportivii fiind de primele ligi din țările lor. Nu pot însă să nu menționez condițiile excelente, și anume cazare la hotel de 4 stele, cu piscină, saună, sală de forță. De asemenea, l-am avut alături de noi pe Ionuț Pița de la Kinetosport, cel care deservește echipa de baschet BCM U Pitești și multe alte sporturi. Din sponsorizări am făcut rost de medicamente, susținătoare de efort și de refacere. Eu am terminat și psihologia și avem și ședințe de pregătire psihologică individuale și colective. Ca impresii pot spune despre nivelul ridicat al echipelor, condiții bune, Portugalia, o țară frumoasă, Lisabona, Porto, orașe extraordinare, Universitatea Coimbra, a doua ca vechime din Europa, cu 30.000 de studenți. Echipele cu pretenții la medalie au jucători profesioniști, inclusiv jucători de loturi naționale. Facultatea de Educație Fizică din Coimbra, unde se organizează majoritatea partidelor, are trei stadioane de fotbal, din care unul cât arena Nicolae Dobrin, piste pentru bicicletă, 14 terenuri de tenis sintetice, zgură și iarbă, trei săli de sport ca Sala Sporturilor din Pitești și două bazine, din care unul este olimpic. Cam 20 de hectare are numai Facultatea de Educație Fizică și Sport. În concluzie, deşi suntem campioni europeni, suntem departe de condiţiile din lumea bună a sportului în general şi a baschetului în particular.
Marius Ionel

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii