Web Analytics

„Suntem în 2019 şi la Piteşti copiii încă se dezbracă pe garduri!”

de | 31.01.2019 13:58 | Sport

# Spune Mihai Ianovschi, referent zonal şi membru în Comisia Tehnică FRF

# Ce înseamnă familia Ianovschi pentru fotbalul argeșean?
– Suntem o familie care a dat fotbalului argeșean peste 100 de ani numai în activitatea cu copii și juniori. Rezultatele muncii noastre se cunosc, am ajutat foarte mulți copii să ajungă pe prima scenă a fotbalului românesc și la loturile naționale. Eu am 22 de ani de activitate neîntreruptă în cadrul FRF. Am fost antrenor secund la generația lui Mutu, antrenor principal la generația 1983 cu calificare la turneul final, antrenor zonal, referent zonal, lector la școala federală de antrenori, culminând cu funcţia de membru în Comisia Tehnică a FRF.
# Ce înseamnă fotbal argeșean Under 17 și Under 19?
– Fotbalul argeșean Under 17 și Under 19 participă în campionatele naționale ale FRF în grupa a doua valorică. Deci, nicio echipă nu a reușit calificarea în Liga Elitelor, unde copiii piteșteni ar fi putut juca cu Dinamo, Craiova sau CFR Cluj.

„Suntem departe de fotbalul juvenil adevărat! Sunt problemele cluburilor și mă refer la FC Argeș, Mioveni etc.”

# Cum vă explicați acest lucru?
– Ponderea cea mai mare în activitatea de pregătire a copiilor se rezumă numai la copii. Sunt 9 școli private în Pitești, care lucrează cu copii care au vârste între 5 și 10 ani. Este o problemă foarte mare cu copiii între 15 și 17 ani și mă refer din punct de vedere valoric. Sunt problemele cluburilor și mă refer la FC Argeș, Mioveni etc. Momentan suntem departe de fotbalul juvenil adevărat! Cu echipele de la Under 17 și Under 19 nu știu dacă vom reuși să pătrundem în elita fotbalului juvenil și vom rămâne în a doua grupă valorică. A doua categorie la care însă vreau să mă refer sunt grupele de copii născuți între 2004 și 2006. De ce? Pentru că sunt vârste cu care am lucrat împreună cu Federația și AJF-ul la alcătuirea unor selecționate județene pe grupe de vârstă care au participat într-un campionat neoficial al FRF suportat în totalitate de aceste organisme. Aceste trei generații în trei ani de zile au pierdut un singur meci. Trag un semnal de alarmă să avem mare atenție cu aceste trei generații. Am pierdut un singur meci la 2004, cu selecționata din Dolj… Aici lucrez cu Ceaușu Daian, care este și președintele Comisiei Tehnice pe Argeș. Atenționez cluburile că acolo se găsesc copii deosebit de talentați, copii cu mari posibilități.

„În 2017 și 2018 au plecat din județul Argeș 21 de jucători Under 17 și Under 19 la echipe de primă ligă”

# Revenind la generațiile Under 17 și Under 19, vă întreb: cum se face că mulți copii au plecat la echipe importante din țară?
– În 2017 și 2018 au plecat din județul Argeș 21 de jucători Under 17 și Under 19 la echipe de primă ligă. Sunt vreo 7 cluburi care s-au uitat în grădina argeșeană și au luat jucători. Nu era normal ca cineva să-i adune pe toți sub un club argeșean? Era destul de greu, cheltuielile erau foarte mari, dar era imposibil ca din 21 de jucători să nu iasă ceva și să amortizeze investiția. Aceștia puteau fi introduși într-o echipă de Liga a III-a fără obiectiv de promovare și de retrogradare. Culmea! Toți au fost din județul Argeș. Pe vremea d-lui manager Constantin Stroe tot ce producea LPS-ul era adus sub tricoul lui FC Argeș… Dacă cluburi de Liga I iau jucători din Argeș, totuși înseamnă că aici s-a lucrat… Mai grav este că, iată, și de la Under 15 trei jucători au ajuns la FCSB… Deci, se pleacă masiv și noi spunem că avem condiții, că avem Centru, că facem și dregem…
# Am înțeles că antrenorilor de la Centrul de copii de la FC Argeș li s-au mărit salariile, de la 1.500 lei, la 2.200 lei, fără a li se stabili și niște targeturi…
– Mărești salariile, dar atunci se modifică forma de angajare, contractul. Eu îți dau ție o anumită sumă de care tu ești mulțumit, dar, în același timp, cât eu îți pun la dispoziție teren, vestiare, echipament, iar copiii nu plătesc nimic, vin și obiectivele, cerințe mai mari din partea clubului. Nu știu ce au făcut ei acolo, dar nu așa… Mărești salariile și… Devine un loc călduț, antrenorul stă 6-7 ani cu o grupă, vine zilnic la teren, se pregătește și nu iese nimic. Raportezi mărirea de salariu, condițiile pe care le ai și treci anexă la contractul de muncă cu obiective de selecție, obiective de instruire, obiective de performanță, de promovări la loturile naționale etc.

„Din ce să facă FC Argeș echipa a doua, dacă toată lumea pleacă?”

# Am înțeles că FC Argeș vrea să-și facă o echipă de tineret, un FC Argeș 2…
– Cu ce? Din ce, dacă toată lumea pleacă? Lumea a văzut ce se întâmplă aici… Dacă era ceva, rămâneau oamenii acasă…
# D-le profesor, pe vremea când dvs. erați la Centrul de copii de la FC Argeș terenurile erau pline de copii în week-end. Acum este pustiu.
– Mergeți și constatați la fața locului. Plouă. Și ce dacă plouă? Trebuie să te pregătești pentru etapă sau nu trebuie?
# În concluzie, în perioada imediat următoare nu vom avea rezultate în privința juniorilor…
– Este foarte complicat să avem rezultate. V-am explicat situația… Însă, după situația celor de la Under 17 vine un grup de copii deosebit de talentați, despre care am vorbit. Un lucru pozitiv mai este și activitatea antrenorului Daniel Ghiță de la FC Argeș. Acesta are o generație foarte bună, copii născuți în 2005. A adunat cei mai buni copii din tot județul Argeș.

„Fotbalul juvenil din Argeş traversează o perioadă complicată”

# Tendințe actuale…
– Nimeni nu mai are timp să aștepte 7-10 ani după un antrenor, ci acum se urmărește pe grupă de vârstă comasarea celor mai buni copii dintr-un anumit spațiu georgrafic, așa cum este județul Argeș. Așa se lucrează la Academia Hagi, la Craiova, Dinamo sau Cluj. Toată lumea adună… Așa trebuie să se facă și la FC Argeș, mai ales că toate condițiile există… Cumularea rapidă a valorilor în dauna orgoliilor personale ale antrenorilor trebuie să primeze. Vreau să mai spun și despre copii născuți între 2007 și 2012, domeniu de activitate al cluburilor private. Aici toată lumea plătește taxă, iar această taxă a devenit un mijloc de a trăi al antrenorului. Dar asta este situația în toată țara… Cine plătește ăla joacă și atunci scade nivelul valoric. Sunt părinți care nu au posibilități, iar copiii sunt talentați… E pozitiv faptul că se aduc copii la fotbal, dar nu este benefic din punct de vedere al valorii. Atâta timp când antrenorul devine magazioner, adică el cară un portbagaj de mingi la baza sportivă pe care își desfășoară activitatea, nu va exista performanță. Există încă grupe de copii care se dezbracă pe marginea terenului. Cu 1.500 de lei pe lună nu poți face meserie. Le recomand antrenorilor în cazul de față un al doilea job pentru că altfel se vor amăgi și îi vor amăgi și pe copii. Suntem în 2019 și la Pitești copii se dezbracă pe garduri! Nu mai vorbim de apă caldă după antrenament, de apă de băut… Copiii iau apa de la părinți… Mă refer la acele cluburi private și altele. Fotbalul juvenil din județul Argeș traversează o perioadă complicată.

Articol scris de Marius Ionel

Distribuie!

0 Comentarii

Ultimele articole