Web Analytics

Structura personalului didactic din învățământul preuniversitar, în atenția senatorului Dănuț Bica

de | 19.07.2023 17:02 | Actualitate, Home, Politica si Administratie

Senatorul PNL de Argeș, Dănuț Bica s-a adresat ministrului Educației în privința structurii personalului didactic de predare din învățământul preuniversitar în anul școlar 2022-2023 și soluțiile prevăzute pentru anul școlar 2023-2024.

Dănuț Bica: ”Una dintre condițiile esențiale pentru asigurarea calității procesului de învățare o reprezintă acoperirea posturilor didactice de predare cu profesori, învățători și educatori foarte bine calificați și motivați din punct de vedere salarial. Din păcate, neaplicarea integrală a prevederilor Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice nu a fost, în ultimii ani, de natură să-i stimuleze pe cei mai performanți absolvenți ai facultăților și liceelor cu profil pedagogic ca să opteze pentru o carieră didactică.

În consecință, la fiecare început de an școlar, Ministerul Educației a fost pus în situația de a demara procesul de învățământ cu un număr mare de cadre didactice cu statut de suplinitor sau pensionate și rechemate în activitate, la care s-a apelat ca la o soluție extremă. Acest fenomen a avut o influență negativă asupra calității actului educațional și a performanțelor școlare ale elevilor, reflectându-se inclusiv în ratele mici de promovabilitate înregistrate la evaluările naționale sau la bacalaureat.

Citește și Încă doi primari liberali din Argeş au semnat proiecte importante pentru localităţi

Apreciind eforturile depuse de dumneavoastră pentru a asigura, chiar și în contextul perioadei de criză pe care o traversăm, buna desfășurare a procesului de învățământ, a examenelor naționale pentru elevi și a mobilității personalului didactic de predare, vă solicit următoarele informații:

Care a fost structura personalului didactic din învățământul preuniversitar la începutul anului școlar 2022-2023 pe plan național (cadre didactice titulare, suplinitori sau cadre didactice pensionate rechemate în activitate)? Dar la nivelul județului Argeș?; Care a fost, în aceeași perioadă, structura personalului didactic pe medii de rezidență ale unităților de învățământ preuniversitar (urban și rural), la nivel național și în județul Argeș?; Câte posturi didactice de predare sunt ocupate în prezent pe plan național de către profesori, învățători și educatori care în următorii 4 ani vor ieși din sistem prin pensionare? Dar la nivelul județului Argeș?; Ce măsuri intenționați să implementați, începând cu anul școlar 2023-2024, pentru ca numărul cadrelor didactice care au statut de suplinitor din învățământul preuniversitar românesc să se reducă în favoarea titularilor?”.

Articol scris de Marius Ionel

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *