Web Analytics

„Ştiam că jumătate din teren a ajuns la rudele lui Radu Bănică, actualul şef de la Cadastru”

de | 7.02.2019 14:01 | Dezvăluiri

# Exclusiv. Dezvăluiri din dosarul terenului mutat ilegal de la Bradu la Piteşti # Afirmația îi aparține lui Grigore Gh. Ion, unul dintre proprietarii afectați de „teleportare” și totodată cel care a făcut în 2014 plângere la DNA pentru abuz în serviciu, reclamând în acest sens OCPI Argeș și Primăria Bradu # Terenul respectiv se suprapune cu mai multe terenuri din Pitești, terenuri ai căror proprietari au titluri de proprietate de decenii întregi. Grigore Gh. Ion, unul dintre proprietari, a făcut acțiune în instanță, iar instanța a constatat nulitatea absolută parțială pentru titlul de proprietate dat ilegal în 2011 pentru terenul mutat de la Bradu la Pitești

În urmă cu un an, Jurnalul de Argeș scria cu date și documente cum a ajuns să fie mutat, în 2011, un teren de 6.400 mp de la Bradu la Pitești, chiar în spatele Stadionului Nicolae Dobrin. La ora actuală, pe 3.000 mp din acel teren figurează ca proprietari mama și mătușa lui Radu Bănică, actualul director al OCPI Argeș și cel care a semnat în 2011, când deținea aceeași funcție, titlul de proprietate pentru terenul ”teleportat” fără documente legale.

„Poliția Pitești și Parchetul Judecătoriei Pitești ne-au spus că nu este nicio problemă”

Neregulile privind ”teleportarea” terenului de la Bradu la Pitești au ieșit la iveală după ce titlul de proprietate a fost eliberat în 2011, an în care Radu Bănică era director la OCPI Argeș. Concret, o parte dintre cei care dețineau terenul de 6.400 mp din spatele Stadionului Nicolae Dobrin au vrut să intabuleze terenul la Cadastru și au descoperit că pentru terenul respectiv, pentru care ei dețineau titlu de proprietate, mai fusese ulterior eliberat un titlu de proprietate în 2011 pentru alte persoane. Grigore Gh. Ion, unul dintre proprietarii de drept ai terenului din Pitești, a strâns documente și a sesizat autoritățile. ”Am fost întâi la Poliția Pitești, iar cei de acolo, după ce au făcut verificări, mi-au spus că nu e vreo problemă. M-am adresat și Parchetului Judecătoriei Pitești. Iar cei de acolo mi-au zis că nu e tulburare de posesie. Ulterior, în 2014, am depus o plângere la DNA, cu acte, verbal, toate documentele. M-am referit în plângere la cei de la Cadastru și de la Primăria Bradu. În total, sunt eu și alți trei vecini afectați de această suprapunere”, spune Grigore Gh. Ion.
DNA a deschis dosar în 2015, dosar aflat încă în lucru, cercetările făcându-se in rem.

„E o mafie mare cu terenul ăsta dat peste terenul meu și al vecinilor mei”

Trebuie spus că Grigore Gh. Ion și rudele îndreptățite au făcut și acțiune civilă în instanță la Judecătoria Pitești după ce au descoperit că 1.100 mp din terenul lor, pentru care dețineau titlu de proprietate încă din 1993, apăreau și în titlul de proprietate emis în 2011 pentru terenul de 6.400 mp mutat de la Bradu la Pitești, titlu semnat, printre alții, și de Radu Bănică, directorul OCPI Argeș.
Că Grigore Gh. Ion și rudele sale aveau acte în regulă și toate drepturile pentru cei 1100 mp din terenul din Pitești o spune și expertiza tehnică realizată de expertul Cornel Vlăsceanu: ”La data emiterii titlului de proprietate nr. 141261/2011, terenul nu mai era în circuitul civil în proprietatea numitului Grigore. Nu am constatat act, protocol, prin care suprafața de 6.400 mp să fie la dispoziția Comisiei Locale de Fond Funciar Bradu, fiind situat pe UAT Pitești la nivelul anului 2011. La data eliberării titlului de proprietate din 2011, terenul în litigiu nu era liber, eliberându-se act de proprietate în 1993”.
De altfel, și Primăria Pitești a precizat într-o adresă trimisă la instanță că nu există vreun protocol – așa cum era normal – între Bradu și Pitești pentru predarea terenului de 6.400 mp.
„E o mafie mare cu terenul ăsta de 6.400 mp dat peste terenul meu și al vecinilor mei. Poți să te trezești deposedat chiar dacă ai acte de la 1800. Părinții, bunicii și străbunicii mei au avut terenul aici în Pitești cu acte, cu tot, absolut legal. Bradu cu Piteștiul n-aveau protocol să le dea terenul. Am câștigat definitiv în instanță, s-a dovedit că e suprapunere, dar încă nu s-au făcut modificările în cartea funciară la Cadastru”, ne-a mai spus Grigore Gh. Ion.

„Cel împuternicit să obţină terenul are rude la Cadastru”

Cum s-a ajuns la teleportarea terenului de la Bradu la Pitești? În 2000, moștenitoarea Marina Șerboianu a făcut o cerere de reconstituire a dreptului de proprietate pentru suprafața de teren de 0,64 hectare în comuna Bradu, teren ce provenea de la tatăl acesteia, Dan P. Chiriță. Concret, defunctului Dan P. Chiriță i se reconstituise în baza Legii nr. 18/1991 dreptul de proprietate pentru suprafața de 2,56 ha, provenind dintr-un total de 3,20 hectare. Practic, rămăsese o diferență de 6.400 mp pentru care Comisia Locală de Fond Funciar Bradu încheiase procesul-verbal de punere în posesie, dar pentru care nu a fost emis titlul de proprietate.
Drept urmare, în martie 2008, Marina Șerboianu a introdus acțiune în instanță, atât în nume propriu, cât și ca reprezentantă a celeilalte moștenitoare, Manu Gherghina, prin Manu Viorica, Tudose Floarea și Dan Gheorghe, solicitând reconstituirea dreptului de proprietate pentru terenul respectiv. Iar pe 18 martie 2011, Judecătoria Pitești, printr-o sentință semnată de președintele completului, Elena Bărbulescu, le dă câștig de cauză reclamanților și obligă Comisia Locală de Fond Funciar Bradu „să elibereze documentația necesară eliberării titlului de proprietate pe numele Dan P. Chiriță, cu moștenitori Șerboianu Marina, Manu Gherghina, Tudose Floarea, Dan Gheorghe pentru suprafața de 0,64 hectare, cu amplasamentul înscris în procesul-verbal de punere în posesie nr. 11/28.10.2010”. În sentință scrie și negru pe alb unde se află terenul în litigiu: în comuna Bradu, tarlaua 17, parcela 115, având ca vecinătate zona CFR în partea de vest (spre Costești – n.red.), așa cum este menționat și în actul de vânzare din 1936. Numai că în procesul-verbal de punere în posesie din 28.10.2010, semnat de primarul Florin Frătică și secretara Daniela Chira, moștenitorii sunt puși în posesie pe tarlaua 23, parcelele 313 și 315, fără a se specifica pe undeva unde este respectiva tarla. Instanța nu scrie nicăieri ca terenul să fie dat în altă parte și pe alt amplasament.
Iar cel împuternicit să obțină terenul de 6.400 mp a fost un anume Virgil Șerboianu, unchiul lui Florin Șerban, angajat la OCPI Argeș și bun prieten cu Radu Bănică.
Iată ce ne-a mai declarat Grigore Gh. Ion: ”Ăia cărora li s-a dat terenul de 6.400 mp la Pitești sunt puși de formă, principalul beneficiar e unul Șerboianu, cel împuternicit să îi reprezinte. Are rude la Cadastru. Șerboianu ăsta îmi spunea: «Bă, eu am oameni și tot ca mine rămâne, mă!» El credea că o să câștige și uite că a pierdut. Eu cred că, în afară de Primăria Bradu, și cei de la Cadastru și Prefectură au o parte din vină”.

Jumătate din teren a ajuns la mama şi mătuşa actualului director de la Cadastru – Radu Bănică

În noiembrie 2011, la două luni după emiterea titlului de proprietate, suprafața de 6.400 mp din spatele Stadionului Nicolae Dobrin a fost dezmembrată în două loturi, unul de 3.000 mp și altul de 3.400 mp. Pe 29 noiembrie 2011, cele două loturi au fost înscrise în cartea funciară la OCPI Argeș. Pe 28 februarie 2012, printr-un contract de vânzare-cumpărare încheiat tot la biroul notăriței Gabriela Chiran, aflat la doi pași de sediul OCPI Argeș, Aurelia Corbu, bunica maternă a lui Radu Bănică, directorul de la Cadastru, cumpără lotul de 3.000 mp pentru suma de 24.000 lei.
În prezent, în cartea funciară a terenului de 3.000 mp dat ilegal în spatele Stadionului Nicolae Dobrin figurează ca proprietari (după ce bunica lui Radu Bănică s-a stins din viață în 2014) Corbu Iulia Liliana – mama lui Radu Bănică și Niță Florina Zenovia – mătușa aceluiași Radu Bănică.
„Știam că jumătate din teren a ajuns la rudele lui Radu Bănică. Din fericire, cei 3.000 mp care au ajuns la rudele sale nu se suprapun și cu terenul meu”, ne-a mai declarat Grigore Gh. Ion. Cei 3.000 mp ajunși la rudele lui Radu Bănică se suprapun însă cu terenurile altor persoane din Pitești…

 

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii