Web Analytics
scris joi, 22.08.2013

Sony, monitorizat în afacerea caselor de marcat

# Garda şi serviciile l-au luat în vizor pe vietnamezul minune din Piteşti. # Autorităţile cercetează implicarea lui Sony într-o operaţiune de clonare a caselor de marcat şi fraudare a bugetului statului. Omul de afaceri vietnamez Dang Xuan Loc, mai cunoscut piteștenilor sub numele „Sony”, proprietarul a două restaurante cu specific asiatic și al câtorva service-uri de telefonie mobilă în Pitești, a intrat în vizorul serviciilor române de informații. Motivul? La firma sa au fost descoperite case de marcat clonate, ceea ce i-a făcut pe anchetatori să se gândească dacă nu cumva e vorba de o rețea de falsificare extinsă la nivel național. De altfel, vietnamezul a fost călcat de către comisarii de la Garda Financiară Argeș, în fața cărora a dat cu subsemnatul.

Sony, monitorizat în afacerea caselor de marcat

Sesizarea a pornit de la Serviciul de Investigare a Fraudelor

Comisarii de la Garda Financiară au luat la puricat documentația fiscală de la firma vietnamezului în urma unei sesizări trimise de către polițiștii de la SIF. Mai exact, cei de la Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Argeș îi atenționau pe colegii lor de la Gardă că au informații că între datele care sunt înregistrate în contabilitate și datele de pe rolul jurnal ale caselor de marcat ar fi neconcordanțe. În urma controlului efectuat de Garda Financiară Argeș, au fost găsite, într-adevăr, la unul dintre restaurantele Asia Food Concept (AFC) ale lui Sony, niște role-martor care, comparate cu raportările zilnice înregistrate în contabilitate, relevau diferențe majore. A fost ridicată și sigilată o casă de marcat și s-a dispus efectuarea unei expertize informatice, pentru a se verifica dacă s-au operat modificări care să altereze memoria fiscală.

Comisarul Alin Bădescu: „Ne-a zis că nu el administra chestia asta, ci șoția lui”

Contactat telefonic, omul de afaceri vietnamez a declarat că nu știe despre ce este vorba, adăugând: „Eu mă abțin de la a declara ceva despre chestiunea aceasta, ca să nu generez vreun subiect. Eu cred că este vorba despre altcineva, nu despre mine.” Însă declarația comisarului Alin Bădescu, de la Garda Financiară Argeș, îl contrazice, asta și pentru că Sony nu a fost doar luat la întrebări, ci i s-a solicitat chiar notă explicativă de către organele de control. „El a spus că nu știe nimic. I s-a luat notă explicativă. A zis că nu el administra chestia asta, ci soția lui ar fi fost administrator al afacerii și că el habar n-are de chestia asta”, a spus comisarul Alin Bădescu reporterului Jurnalului de Argeș.

Comisarul șef Valeriu Mincă: „E posibil să existe un dispozitiv în paralel cu casa de marcat”

„Având în vedere funcțiile memoriei, nu memoria casei este spartă, ci este posibil să existe un dispozitiv, din punctul meu de vedere, în paralel cu existența acestei case de marcat, care să emită raportul zilnic pe CUI. Adică să fie necesară doar introducerea CUI-ului pentru emiterea raportului Z, nu bonul să fie emis ca urmare a introducerii unei comenzi, ci datele să fie introduse manual”, a explicat și Valeriu Mincă, comisarul-șef al Gărzii Financiare. Cu alte cuvinte, în urma modificării funcțiilor casei de marcat, raportul zilnic, care se înregistrează în evidența contabilă, nu mai era rezultatul totalizării bonurilor fiscale emise pe parcursul întregii zile, ci era rezultatul unor sume introduse manual, după dorința utilizatorului. Important de reținut din discuția cu șeful Gărzii este că, pentru astfel de „inginerii”, ar fi nevoie de „o persoană care să înregistreze datele, să printeze raportul și să și ia banii”, adică să opereze zi de zi la casa de marcat.
Adriana Gândilă

Distribuie!

0 Comentarii