Web Analytics
scris luni, 01.08.2022

Slujbă de resfințire a bisericii parohiei Măcăi

Locuitorii parohiei Măcăi din comuna argeșeană Cuca au avut parte ieri de un moment deosebit. După aproape 12 ani în care biserica satului a trecut printr-un amplu proces de restaurare, credincioșii au participat la slujba de resfințire săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Chiriarhul Eparhiei, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

Slujbă de resfințire a bisericii parohiei Măcăi


Biserica parohiei Măcăi din comuna Cuca, protopopiatul Pitești, are hramul „Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil”, fiind construită în perioada 1916-1917 pe temelia unei biserici din 1907 care a fost distrusă într-un incendiu provocat de un fulger. Preotul Constantin Vorănescu a reușit atunci împreună cu locuitorii satului să ridice construcția într-un singur an. Pictura a fost realizată mai târziu, între anii 1934 – 1935. În vremea preotului Stângescu Gheorghe, (1761-1970), aceasta a trecut printr-un amplu proces de restaurare. Actualul preot paroh Stângescu Constantin a continuat munca tatălui său, definitivând, după aproape 12 ani, restaurarea lăcașului.

Citește și: Preotul Marius Zamfir, masterand al Facultăţii de Teologie Piteşti, şi centenara biserică din Domneşti de Sus


„Astăzi, am avut deosebita onoare să particip la resfințirea bisericii parohiei Măcăi. (…..) Văzând câtă lume a venit astăzi la acest moment înălțător, văzând copiii, tinerii, femeile și bărbații, bătrânii depășind greutățile vârstei, înțelegi foarte bine cât de importantă este Biserica Mamă pentru această țară. Or fi unii neo-orice, progresiști, moderniști, trend-iști sau cum și-or mai spune, dar cu siguranță noi suntem, de 2000 de ani, creștini ortodocși. Au trecut multe puteri peste noi. Acest popor a fost de multe ori trădat și vândut. Neamul acesta a dus-o de multe ori atât de greu! Dar de fiecare dată, undeva, am avut un punct de sprijin. Undeva, Dumnezeu ne-a mângâiat mereu atunci când ne-a fost mai greu. Ascultând cuvântarea ÎPS Calinic și privind ochii aceia ai bătrânilor, vioi precum copiii care intraseră în Biserică, am înțeles că, de fapt, românii nu sunt niște resemnați în fața destinului implacabil. Suntem poporul care avem răbdare până când Dumnezeu ne dă semn și ne spune că trebuie să acționăm. Și atunci, nu ne mai temem de nimic.

Tot așa cum le-a dat acestor oameni din Măcăi semn și ei au înțeles că trebuie să refacă, chiar dacă a fost nevoie de un efort de mai multe generații, această biserică minunată cu hramul Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil”, a precizat președintele Consiliului Județean Argeș, Ion Mînzînă, prezent ieri la acest eveniment important pentru locuitorii acestei parohii.
Foto: Arhiepiscopia Argesului și Muscelului

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *