Web Analytics

Stilul de ataşament sigur

de | 25.03.2021 13:11 | Actualitate, Opinii

Interacțiunile dintre copil și părinții lui influențează formarea tiparelor de atașament, care intră în acțiune ori de câte ori interacționăm cu alte persoane.
Ce este ataşamentul şi de ce este aşa de important?
Atașamentul este legătura afectivă reciprocă, durabilă, dintre un sugar și îngrijitorul lui, amândoi contribuind la calitatea relației. Din punct de vedere evoluționist, atașamentele au valoare adaptivă pentru sugari, întrucât oferă siguranța că nevoile lor psihosociale și fizice vor fi îndeplinite (MacDonald, 1998).
Sentimentul nostru de sine se află în strânsă dependență de cele câteva relații intime de atașament pe care le avem sau pe care le-am avut în viață, în special de relația cu persoanele care ne-au crescut.

Citește și Masculinitatea în zilele noastre

Părinții care asigură o bază de siguranță și îl încurajează să exploreze vor crește un copil care va dezvolta încredere în sine și capacitatea de a lega relații afectuoase în viitor. Una dintre cele mai obișnuite tipuri de frustrări ale copilului este frustrarea dorinței lui de a fi iubit și îngrijit și anxietatea că părinții lui vor fi în continuare disponibili. Cât timp acestea sunt îndeplinite, se formează baza de atașament sigur, iar această persoană va prezenta “încredere fundamentală” (Erikson, 1950).
Factori care ajută la dezvoltarea unui atașament sigur sunt:
– pe măsură ce copilul înaintează în vârstă, explorările devin din ce în ce mai lungi;
– autonomia nu este impusă de familie;
– atașamentul de familie scade în timp, dar este în continuare oferit.

Tineri cu o capacitate de relaționare apropiată și profundă cu membrii familie au trăiri negative de scurtă durată și percepția copiilor asupra părinților este că aceștia sunt iubitori și generoși.
Întâlnirea cu un psiholog vă va da șansa să vă puteți simți în siguranță pentru a vorbi despre tot ceea ce vă stă pe suflet și a crea schimbarea dorită. Este un loc unde poți vorbi despre gânduri și sentimente dificile, pe care altfel te-ai putea simți speriat să le împărtășești cu oamenii din jurul tău. Este un loc unde să te simți înțeles, poate pentru prima dată.
Bogdan Stoian, psiholog Clinica Senex
www.clinicasenex.ro

 

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii