Familia fraţilor Rădulescu dă înainte cu construcţia a 4 blocuri în zonă de case, lângă sediile Poliţiei şi SRI Argeş
Proiectul imobiliar de pe str. Victoriei, care, pe lângă cele patru blocuri include și o casă-monument pe care dezvoltatorii s-au angajat să o reabiliteze, a trecut de acordul de mediu
Totuși, vecinii din zonă sunt profund nemulțumiți și precizează că vor face „demersuri juridice legale pentru ca, eventual, alte autorități decât cele administrativ-locale să își spună cuvântul în stabilirea regimului de înălțime”
Generalul de poliție Nicolae Berechet e direct afectat că în spatele casei lui va răsări un bloc care îl va lăsa fără lumină naturală: „Îți dai seama cum îți vine un mastodont din ăsta, care îți obturează orice fel de lumină naturală din partea în care se construiește”
Jurnalul de Argeș a scris, de câțiva ani încoace, despre haosul urbanistic din Pitești și despre blocurile care ridică semne de întrebare și îi nemulțumesc pe cetățenii din vecinătatea lor, fie din cauza traficului mare generat de noile construcții, fie din cauza regimului de înălțime disproporționat față de înălțimea clădirilor existente și nu numai. În 2019, Jurnalul de Argeș începea seria dezvăluirilor despre o investiție de trei blocuri aproape de centrul Piteștiului, pe strada Victoriei, chiar lângă sediul SRI și al Poliției Județene. O asemenea investiție ar duce la un trafic rutier mai mare în zona respectivă, iar regimul de înălțime îi nemulțumea pe locatari. Ce-i drept, proiectul implică și reabilitarea casei-monument din curtea respectivă, Casa „Gheorghe Nițulescu”, aflată în stare de degradare. Dezvoltatorii imobiliari sunt SC Euro Mecano Construct SRL (administrator Emilia Rădulescu) și SC Maia Victoriei Residence SRL (administrator Ion Rădulescu). Este vorba de un complex dezvoltat de către familia Rădulescu, mai exact frații Bogdan și Cosmin Rădulescu, dezvoltatori care au în lucru inclusiv controversatul proiect imobiliar din strada Căpitan Cuțui, la liziera Pădurii Trivale, lângă unitatea militară cu profil chimic și lângă un depozit de muniție.
Citește și Chestorul Berechet, direct afectat de trei blocuri ce se vor construi lângă casa sa
În 2021, cele două firme au solicitat emiterea acordului de mediu de la Agenția pentru Protecția Mediului Argeș pentru construirea unui ansamblu de locuințe colective, comerț și servicii, extindere și remodelare clădire în curs de execuție, reabilitarea și recompartimentarea clădirii-monument, pe strada Victoriei, la nr. 48, 52-52A, 54. Pe 24 martie, APM Argeș a anunțat cum a încadrat solicitarea: „Nu se supune evaluării impactului asupra mediului, nu se supune evaluării adecvate și nu se supune evaluării impactului asupra corpurilor de apă”.
Firma care va face lucrarea – Maia Victoriei Residence SRL – îl are drept administrator pe Ion Rădulescu, tatăl fraților Cozmin și Bogdan Rădulescu. Am dorit să îi cerem un punct de vedere omului de afaceri Cosmin Rădulescu, cu care am mai vorbit și în trecut despre proiectul imobiliar din strada Căpitan Cuțui, dar acesta nu a mai răspuns la apelurile noastre telefonice.
Cinci corpuri pe un teren de 4.277 mp, care face parte din situl urban „Bulevardul Republicii”
Proiectul presupune construirea unui ansamblu de locuințe colective, format din 5 corpuri (A, B, C, D, E), extinderea corpului B și remodelarea clădirii în curs de execuție, dar și reabilitarea și recompartimentarea Casei-monument „Gheorghe Nițulescu” (P+M, 251 mp), aflată la adresa respectivă. În casă vor fi spații pentru servicii medicale, iar în celelalte clădiri (blocuri) vor fi locuințe colective și spații pentru servicii (cabinete medicale), în total 95 de apartamente, pentru care vor fi necesare 113 locuri de parcare. În proiect sunt prevăzute și spații de parcare subterană și spații de protecție civilă. Iată regimul de înălțime pentru fiecare bloc, așa cum este prezentat în proiect. Corpul B (520 mp), executat parțial la nivel de structură, va fi extins de la S+P+4E+M la D+P+5E și Hmax= 24 m și remodelat. Corpul C (759 mp), nou propus, regim de înălțime S+P+ 6E, cu retrageri succesive la etajele 3 și 4 și etajele 5 și 6 (Hmax=24 m). Corpul D (446 mp), nou propus, regim de înălțime S+P+6E, cu retrageri succesive la etajele 3 și 4 și etajele 5 și 6. Corpul E (322 mp), nou propus, regim de înălțime S+P+6E, cu retrageri succesive la etajele 3 și 4 și etajele 5 și 6.
Legat de autorizațiile existente, aflăm din proiect că terenul este inclus în Planul Urbanistic Zonal (PUZ) aprobat prin HCL nr. 204/2004 – teren situat în zona centrală LA2 cu destinația: subzona locuințelor individuale și colective, suprafața destinată funcțiunilor cu caracter central, serviciilor și locuințelor. A fost aprobat Planul Ubanistic de Detaliu (PUD) prin HCL nr. 190/25.06.2020, există și aviz CTATU nr. 07/23.04.2020 și certificatul de urbanism nr. 733 din 22.07.2020, eliberat de Primăria Pitești. Din suprafața totală a terenului, 4.277 mp, suprafața construită deja este de aproximativ 18%. Terenul face parte din situl urban „Bulevardul Republicii”, în raza de protecție a monumentelor Casa „Gheorghe Nițulescu”, Casa cu prăvălie „Nicolae Ciuculescu” și Casa „Căpitan Iov”.
Generalul Nicolae Berechet: „Ceea ce își arogă Primăria (…) e de o neconstituționalitate de îți vine să râzi, să plângi sau să le plângi de milă”
Printre vecinii care s-au declarat afectați de viitoarele blocuri se numără și generalul (r) Nicolae Berechet, fost secretar de stat în MAI și fost șef al Poliției Române, care are o vilă pe str. Intrarea I.C. Brătianu, chiar în spatele blocurilor aferente proiectului imobiliar dezvoltat de familia Rădulescu. Jurnalul de Argeș a stat de vorbă cu chestorul Nicolae Berechet încă din 2019, când a început seria dezvăluirilor despre aceste construcții. Am vrut însă să aflăm care mai este poziția acestuia și a celorlalți locatari de pe strada Victoriei în prezent.
„Absolut aceeași poziție ca și anul trecut, acum doi ani și ca în momentul în care s-a adus în discuție construcția acelei grupări de blocuri. Nu este numai opinia mea, este opinia tuturor celor care locuim în clădiri de P+1+mansardă, pentru că zona asta, în Planul de Urbanism General care l-a girat pe cel pe care nu l-au adoptat la vreme, așa e prevăzută, cu construcții de nivel jos și așa a autorizat Primăria”, ne-a declarat chestorul Nicolae Berechet.
Întrebat dacă, până la urmă, i-au cerut acordul de vecinătate, acesta ne-a spus: „Acordul de vecinătate nu se cere în legătură cu regimul de înălțime, spun dumnealor. Este o interpretare proprie, eu aș spune chiar de filozofie proprie, că, atât timp cât se acordă gradul de însorire suficient celor pentru care se construiește, nu mai e nevoie de acel acord de vecinătate. Asta ar însemna ca noi să acceptăm ideea că însorirea o hotărăște Primăria. Nu, însorirea este un beneficiu de sănătate și un beneficiu public unanim pentru toată omenirea de pe Glob, pe care îl dă soarele și, eventual, Doamne-Doamne. Ceea ce își arogă Primăria Pitești, să împartă gradul de însorire, la unii mai mult, la alții mai puțin, e de o neconstituționalitate de îți vine să râzi, să plângi sau să le plângi de milă. Și nivelul de înălțime și multe alte chestiuni care țin de inoportunitatea aprobării unor construcții de anvergură, foarte înalte, depind și de poziția Primăriei Pitești, care este una mai fermă de când conducerea ei s-a schimbat – și nu îi fac complimente de conveniență d-lui Gentea, dar credem foarte mult în capacitatea dânsului de a analiza obiectiv și de a face acest lucru în raport cu toți cetățenii municipiului.
Credem că se va adopta o soluție rezonabilă. Rezonabilă cred eu că s-ar putea numi și aceea pe care noi am și propus-o în demersurile noastre scrise către Primărie în perioadele anterioare, să se construiască la nivel de 2-3-4 etaje. Deci, noi nu suntem împotriva faptului de a se construi pe acel teren, suntem împotriva acestei înălțări către ceruri cu etaje peste etaje, care doar un lucru îl asigură – probabil eu vorbesc acum în presupunere de situație și de cauză – acela al profitului. Dar profitul unei vieți normale trebuie să îl aibă și cei care deja au construit, cum suntem și noi, și am construit legal și acum dorim ca acest lucru să se întâmple cu toți cei care construiesc în acea zonă, care e o zonă de locuințe mai joase. Ăsta e Piteștiul. Apropo, am văzut o exprimare a unui specialist în autorizații din cadrul Primăriei, care spunea, nu știu dacă în glumă sau în serios:
«Îmi pare rău că Piteștiul nu poate fi construit cu blocuri zgârie-nori». Oare e singurul obiectiv nerealizat al Piteștiului, acela de a se înnobila cu blocuri zgârie-nori? Chiar e rentabil ca Piteștiul să facă construcții foarte înalte, în condițiile în care Piteștiul este un oraș provenit dintr-un târg mai puțin dezvoltat pe verticală? Și atunci, eu cred că grija edililor Piteștiului este să facă din Piteștiul care a fost moștenit un oraș cât mai atractiv, cât mai frumos și nu doar cât mai rentabil pentru unii și numai pentru unii. Deci, suntem în așteptarea unei hotărâri definitive, adică a unei decizii care să însemne regimul de înălțime autorizat de Primărie, la care vom avea și noi un cuvânt de spus, adică vom considera că s-a ținut cont de opțiunea noastră. Dacă nu, sigur că da, vom continua cu demersuri juridice legale și subliniez acest lucru, pentru ca, eventual, alte autorități decât cele administrativ-locale să își spună cuvântul în stabilirea regimului de înălțime pe acea bucățică de teren”, a atenționat Nicolae Berechet.
„Legea trebuie să fie administrată în beneficiul tuturor cetățenilor”
În continuare, chestorul Nicolae Berechet a mai spus că nu dă verdicte, doar o sugestie, că în acea zonă se poate construi cu un etaj-două mai sus față de construcțiile existente, dar nu mai mult. „Îți dai seama cum îți vine un mastodont din ăsta, mai ales că sunt vreo 3 în discuție, care îți obturează orice fel de lumină naturală din partea în care se construiește, sub rezerva – ca și cum unui copil i-ai spune: dacă ești cuminte, îți dau și ție o bomboană – că ni se asigură regimul suficient de însorire. Nu, zău? Cine, cui îi dă dreptul să îmi reducă mie regimul actual de însorire în regimul altuia care nu vine cu niciun argument în plus față de mine, decât că vrea să facă o casă mai înaltă? Sunt lucruri și de logică, dar sunt lucruri de lege, în primul rând, și sper că, în sfârșit, cei care sunt puși să le protocoleze au înțeles sau trebuie să înțeleagă că legea trebuie să fie administrată în beneficiul tuturor cetățenilor într-un municipiu ca Pitești sau în orice localitate unde se vorbește de comunitate urbană”, ne-a mai spus Nicolae Berechet.
Corespondența între locatarii de pe strada Victoriei și Primărie nu s-a redus doar la chestorul Nicolae Berechet și s-a purtat în formă scrisă, ultima oară înainte să fie schimbat fostul primar, Cornel Ionică, căruia chiar i-au solicitat la un moment dat să vină la fața locului cu Comisia de Sistematizare. „Dar, vedeți, distanța dintre Primăria municipiului și zona asta e mare (sarcarstic vorbind, n. red.), de vreo câteva sute de metri și, probabil, n-au avut cu ce să se deplaseze, pentru că atunci lucrurile ar fi fost mai simplu de expus, mai simplu de demonstrat și mai simplu de înțeles”, a încheiat chestorul Nicolae Berechet.
Reprezentanţii dezvoltatorilor imobiliari au solicitat aviz de vecinătate de două ori de la IPJ Argeş. A doua oară, documentaţia era incompletă
Sediul Inspectoratului de Poliție Județean Argeș este vecin la N-V cu proiectul blocurilor de pe strada Victoriei. În urma unei solicitări de informații din partea ziarului nostru, IPJ Argeș ne-a transmis că, pe 6 septembrie 2018, dezvoltatorii imobiliari au solicitat un aviz de vecinătate, care era menționat în Certificatul de Urbanism eliberat de Primăria Pitești. „Urmare a acestei solicitări, Inspectoratul de Poliție Județean Argeș a eliberat avizul favorabil, la data de 22.11.2018”. Pe 19 iulie 2020, dezvoltatorii imobiliari au revenit și au transmis IPJ Argeș o solicitare de avizare pentru investiția situată pe str. Victoriei nr. 48.
„În urma acestei solicitări, Inspectoratul de Poliție Județean Argeș le-a comunicat faptul că documentația era incompletă și că, în vederea obținerii avizului, având în vedere situația pandemică de la momentul respectiv, au posibilitatea de a transmite documentațiile de urbanism și în format electronic, prin intermediul Punctului de Contact Unic Electronic, respectiv platforma www.pcue.ro sau https://edirect.e-guvernare.ro. Ulterior acestei corespondențe, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Argeș nu au mai fost primite alte solicitări de avizare din partea reprezentanților dezvoltatorilor imobiliari la care faceți referire. Menționăm faptul că, începând cu data de 08.02.2021, potrivit modificărilor legale survenite, Inspectoratele de Poliție Județene au competență de a emite doar avize de vecinătate, competența legală de a emite avize de altă natură revenind Direcției Generale de Logistică din cadrul Ministerului Afacerilor Interne”, se arată în răspunsul IPJ Argeș.
Am adresat o solicitare și către SRI pentru a afla dacă le-a fost cerut acordul de vecinătate, dar nu am primit răspuns până la închiderea ediției.
Domnule General, in 2004 cand a fost aprobat acel puz care va deranjeaza acum erati secretar de stat numit de PSD. Tot PSD a aprobat prin majoritatatea din consiliul local acel PUZ. Deci a fost bun PSD-ul sau nu?
Bine zis, dom’ Caporal !