Web Analytics
scris vineri, 15.04.2022

Sfaturi pentru achiziționarea peștelui sau produselor din pește

În duminica Floriilor, consumatorii care țin Postul Mare al Paștelui, care de altfel este și cel mai mare post din an, au dezlegare la pește. Altfel spus, consumatorii care țin post pot mânca pește în această zi. Dar la ce trebuie să fie atenți?! InfoCons vine în sprijinul acestora cu câteva informații utile de care aceștia pot ține cont.

Sfaturi pentru achiziționarea peștelui sau produselor din pește

Citește și: Asistentele din dosarul „Vaccinare la chiuvetă” au primit arest la domiciliu

  • Acordați o atenție sporită aspectului peștelui pentru a vă crea o primă opinie asupra gradului de prospețime. Semnele neconformității produselor sunt: suprafața lipicioasă, deshidratată, cu pete de mucegai, gust și miros modificate etc.
  • Pentru produsele pescărești care sunt menite a fi comercializate vii (crap, șalău, scrumbie, păstrăv , homari, creveți, crab etc) trebuie să fie prezente semnele de vitalitate. Este interzisă comercializarea peștilor care au murit în bazine sau care nu prezintă semne de viață ori sunt într-o stare de „agonie”, prezintă rupturi, suprafață a pielii discontinue etc.
  • Nu cumpărați pește sau produse din pește, dacă aveți suspiciuni privind gradul de prospetime;
  • Produsele pescărești trebuie păstrate, expuse la o temperatură optima, apropiată de punctul de topire al gheții și trebuie acoperite cu gheață.
  • Asigurați-vă că produsele pe care le achiziționați au etichetă, nu cumpărați produse preambalate neetichetate;
  • Solicitați bonul fiscal la achiziționarea peștelui și a produselor din pește, pentru a avea un document justificativ în cazul depunerii unei sesizări;
  • Pentru produsele pescărești care sunt preparate – fileuri, rondele, trunchiuri de pește etc., atenția trebuie îndreptată către culoarea, fermitatea și mirosul acestora. Produsele pescărești preparate care prezintă un miros și un aspect modificat nu trebuie expuse și comercializate.
  • Icrele de pește neprelucrate trebuie să aibă un aspect uniform și o culoare specifică speciei de pește de la care provin;
  • Nu achiziționați produse pescărești congelate care au un strat gros de gheață ori a căror glazură de gheață este discontinuă, netransparentă și cu un aspect murdar;
  • Produsele pescărești afumate trebuie să prezinte un aspect uniform, un gust și miros de afumat, dar și o culoare specifică.
  • Peștele și produsele din pește nu trebuie cumpărate din locuri neautorizate, întrucât comerciantul  nu poate să asigure toate condițiile optime, atât din punctul de vedere al transportului, cât și a modului de depozitare și comercializare.
  • Nu cumpărați pește și produse din pește preambalate pe ale căror etichete nu este înscrisă data durabilităţii minimale / data limită de consum sau dacă aceasta este modificată sau depăşită;

Citește și: Mama pilotului mort: „Să-şi ia decoraţiile înapoi, să le dea copiilor lor! Al meu e la doi metri sub pământ”

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *