Web Analytics

Mama pilotului mort: „Să-şi ia decoraţiile înapoi, să le dea copiilor lor! Al meu e la doi metri sub pământ”

de | 8.04.2022 10:36 | Actualitate, Dezvăluiri

Exclusiv. Familia lui Sorin Pătraşcu, pilotul din Lunca Corbului mort în accidentul aviatic din Dobrogea, n-a primit niciun ajutor financiar din partea statului

A trecut mai bine de o lună de la tragedia aeriană din Dobrogea, localitatea Cogealac, atunci când armata română a pierdut opt militari, după ce un Mig și un elicopter plecat în căutarea lui s-au prăbușit. Printre ei și argeșeanul Sorin Pătrașcu, originar din Lunca Corbului. Avea 27 de ani și era cel mai tânăr dintre militarii stinși la datorie.

În astfel de situații, statul devine obligat să sprijine familiile celor decedați cu indemnizații acordate în baza unor legi cu caracter special. În cazul de față sau cel puțin pentru familia lui Sorin, ”statul a făcut doar promisiuni”, după cum ne-a spus Adriana Pătrașcu, mama militarului mort la datorie.
”Au spus că ne acordă ceva, foarte puțin, o sumă de vreo 1.000 de lei, dar deocamdată e la stadiul de promisiune. Sincer, e dezamăgire totală. Au dat decorații, embleme. Să și le ia înapoi, să le dea copiilor lor, că al meu e la doi metri sub pământ”, a continuat mama.

Citește și Durere fără margini la Lunca Corbului. Militarul Pătrașcu, înmormântat astăzi

„L-au distrus la 27 de ani”

Adriana Pătrașcu ne-a spus, plângând, că, după înmormântare, singurii cu care a mai păstrat legătura au fost colegii lui Sorin. Autoritățile n-au mai dat niciun semn. Sâmbătă, mama îi va face pomenirea de 40 de zile: ”Am păstrat și mai păstrăm legătura cu colegii lui Sorin. Băieții chiar sunt ok, ne-au sprijinit și material, și sufletește. Pentru colegi n-am niciun reproș, dar mai sus de colegi au lăsat și lasă toți de dorit. Toate autoritățile. Băiatul meu a avut obligații față de armată. L-au distrus… la 27 de ani, l-au distrus. De la 14 ani l-am dus la Liceul Militar, l-au distrus ei acum. Sâmbătă îi facem de 40 de zile. O să am grijă să le aduc aminte ce obligații au. Aștept să terminăm cu pomenirea.”

Cumul de factori umani şi de mediu – cauza accidentului aviatic

Pe 23 martie, Ministerul Apărării Naționale a făcut publice primele concluzii ale accidentului aviatic de la Constanța. ”Din informațiile obținute în urma măsurătorilor şi a evaluărilor efectuate, analizei datelor extrase din sistemul de înregistrare a parametrilor de zbor şi de funcţionare de la bordul aeronavelor, audierii convorbirilor radio, examinării stării epavelor aeronavelor, studierii hărţilor sinoptice şi a condiţiilor meteorologice existente în zonele de impact la momentele producerii celor două catastrofe aeriene, comisiile au concluzionat că cel mai probabil evenimentul s-a produs din cauza unui cumul de factori umani şi de mediu, a căror pondere urmează să fie stabilită la finalizarea procedurilor de investigare. Pe baza concluziilor preliminare, Statul Major al Forţelor Aeriene a luat măsurile necesare în vederea reluării misiunilor de zbor cu aceste aeronave”, se arată într-un comunicat de presă transmis de MApN la momentul respectiv.

Citește și Explicații privind moartea militarului argeșean în accidentul de la Constanța. MAPN vine cu primele concluzii

”După ce termin cu pomenirea, o să am timp să le amintesc cu vârf și îndesat ce obligații au”

Despre comunicatul MApN, dar și despre noaptea tragediei ne-a vorbit mama lui Sorin Pătrașcu.
”Ministerul a ieșit cu o concluzie, dar mai deloc clară. E bine că întâi iese pe post și aflăm și noi după. Atunci, când s-a întâmplat ce s-a întâmplat, nu ne-a anunțat nimeni, nici măcar atunci, în noaptea aceea, cu toate că nu aveau voie întâi să anunțe pe post și după aceea pe noi. De fapt, nu ne-a anunțat nimeni, nici măcar după ce au dat în presă și peste tot. După ce am văzut la televizor numele lui, ne-am dus toți disperați la Constanța, în noaptea aia. Nimeni nu a dat niciun telefon să anunțe familia. Dar toate astea, v-am zis, după ce termin cu pomenirea, o să am timp să le amintesc cu vârf și îndesat ce obligații au. Până atunci, suntem distruși. Chiar acum mă duc la cimitir, la băiatul meu”, ne-a declarat plângând Adriana, mama militarului mort la datorie.

Citește și Militar de la ISU Argeş, despre cele 5 zile în Vama Siret: „Să vezi la trei dimineaţa copii de un an, doi, trei, trecuţi prin frig, îţi trezeşte un fior!


Articol scris de Bianca Solomon

Distribuie!

1 Comentariu

  1. La munca, nu la ajutoare .

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *