Sfatul psihologului. Tulburarea de stres PTSD

de | 14.04.2022 12:04 | Actualitate, Home, Opinii

A fost observată prima dată la militarii americani întorși din Vietnam. Cei care au suferit o traumă severă, cum ar fi războiul, dezvoltă modificări în stimulare şi reactivitate, asociate cu evenimentul traumatic, care debutează sau se agravează după eveniment. Apar iritabilitate, furie sau comportament agresiv.
Descrierea de la această tulburare arată că, de obicei, apar amintiri tulburătoare despre eveniment, cum ar fi vise recurente. Distresul psihologic devine intens sau prelungit la stimuli, fie ei interni sau externi. Reacţii fiziologice deosebite apar și ele, într-o proporție mai mare sau mai mică.
Pacientul va încerca să evite, la un mod persistent, stimulii asociaţi cu evenimentul traumatic. Sunt întâlnite și modificări negative în cogniţii şi dispoziţie asociate cu evenimentul traumatic.

În unele cazuri, pacienții dezvoltă inabilitatea în a-şi reaminti aspecte importante ale traumei. În multe cazuri, mai ales în urma unei traume de natura sexuală, apare autoînvinovăţirea sau poate apărea învinovăţirea altora, sentimente persistente şi distorsionate despre cauza sau consecinţele evenimentului traumatic.

Citește și Nu contează cât de bun eşti, ci cât de bun vrei să fii

Starea emoţională negativă se cronicizează și au trăiri intense de frică, oroare, furie, vină sau ruşine. Apare depresia, care se manifestă ca o lipsă de interes sau participare diminuată în activităţi semnificative, și dezvoltă o inabilitate persistentă de a experienta emoţii pozitive. Sentimentele de detaşare sau înstrăinare de ceilalţi devin din ce în ce mai evidente.

Psihologii clinicii Senex (București și Pitești) te pot ajuta să identifici situația cu care te confrunți.
Programări: 0724.222.500 sau ne puteți găsi și pe www.clinicasenex.ro.
Întâlnirea cu un psiholog vă va da șansa să vă puteți simți în siguranță pentru a vorbi despre tot ceea ce vă stă pe suflet și a crea schimbarea dorită. Este un loc unde poți vorbi despre gânduri și sentimente dificile, pe care altfel te-ai putea simți speriat să le împărtășești cu oamenii din jurul tău. Este un loc unde să te simți înțeles, poate pentru prima dată.
Bogdan Stoian, psiholog clinician şi fondator Clinica Senex

Citește și Stilul de ataşament sigur

Distribuie!

Articol scris de Jurnal de Arges

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole

”Good vibes” pentru prima oară pe scena Filarmonicii Pitești
”Good vibes” pentru prima oară pe scena Filarmonicii Pitești

Festivalul internațional de canto pentru copii și tineret ”Good vibes” s-a desfășurat la Pitești, în perioada 20-21 mai 2022.  La această competiție, s-au înscris peste 200 de copii, din care au rămas 100 de copii, după preselecții, din România, Republica...

Pitești: Reabilitarea scărilor publice, pe strada Făgăraș
Pitești: Reabilitarea scărilor publice, pe strada Făgăraș

Primăria Municipiului Pitești, prin Administrația Domeniului Public, a executat lucrări aferente proiectului ”Reabilitare scări publice strada Făgăraș, zona blocurilor E1-E2, E2-E3, E3-E4 - Școala Gimnazială Alexandru Davila, municipiul Pitești, județul Argeș”....


Loading RSS Feed