Web Analytics

Sfatul psihologului. Teama de un război nuclear

de | 19.10.2022 13:35 | Actualitate, Home, Opinii

Anxietatea creată de posibilitatea unui război nuclear este definită ca fiind „frica accentuată produsă exclusiv de perspectiva unui război nuclear” și este considerată unul dintre efectele psihologice negative ale armelor nucleare.
Din punct de vedere istoric, amenințarea unui război nuclear a rămas o problemă de îngrijorare pentru marea majoritate a populației. Mai multe studii efectuate au validat faptul că teama de război nuclear „a avut un impact semnificativ asupra sentimentelor și a crescut anxietatea în rândul populației în general”. Studiile au demonstrat că teama de război nuclear a devenit o anxietate comună în rândul copiilor și adulților și a afectat inclusiv comportamentul de economisire.

Din cauza neîncrederii față de pregătirea pentru apărarea civilă condusă de guvern, a apărut o subcultură a „pregătitorilor”, care continuă și are legături directe cu teama de un război nuclear. Aceștia sunt persoane care se tem pentru propria supraviețuire, deoarece consideră că mijloacele pe care le are statul, în fața unor amenințări existențiale, precum războiul, sunt insuficiente.
Războiul dus de Ucraina cu Rusia a readus anxietatea nucleară în rândul oamenilor. Imaginile legate de utilizarea armelor nucleare, în general, sunt încorporate în mentalul colectiv în urma difuzării imaginilor legate de Hiroshima.

Citește și Sfatul psihologului. Minciuna la copilul mic

S-a constatat că anxietatea nucleară are efecte negative asupra sănătății mintale a persoanelor de toate vârstele, în special asupra copiilor și adolescenților, și a fost întâlnită în multe țări, din întreaga lume, din cauza omniprezenței amenințărilor nucleare. Aceste efecte includ: sentimente de anxietate, neajutorare, îngrijorare frecventă, stres, pierderea sensului sau a scopului, satisfacție scăzută în viață, depresie, creșterea consumului de droguri, inutilitate și singurătate.

Psihologii clinicii Senex (București și Pitești) te pot ajuta să rezolvi situația cu care te confrunți.
Programări: 0724.222.500 sau ne puteți găsi și pe www.clinicasenex.ro.
Întâlnirea cu un psiholog vă va da șansa să vă puteți simți în siguranță pentru a vorbi despre tot ceea ce vă stă pe suflet și a crea schimbarea dorită. Este un loc unde poți vorbi despre gânduri și sentimente dificile, pe care altfel te-ai putea simți speriat să le împărtășești cu oamenii din jurul tău. Este un loc unde să te simți înțeles, poate pentru prima dată.
Bogdan Stoian, psiholog clinician şi fondator Clinica Senex

Citește și Sfatul psihologului. Funcţiile esenţiale ale Eului

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *