Web Analytics

Sfatul psihologului. Minciuna la copilul mic

de | 2.06.2022 11:51 | Actualitate, Opinii

Printre trăsăturile de caracter negative un loc fruntaș îl ocupă minciuna. Aceasta a fost studiată de psihologi și definită ca fiind, în sens larg, o afirmație falsă cu scopul de a induce în eroare. Conform lui Sutter, a mai fost definită și ca fiind “o abatere deliberată, conștientă, de la sistemul social admis, între realitate și modul ei de prezentare”.

Despre copilul mic, până în 6-7 ani, Piaget ne spune că este un pseudomincinos, pentru că trăiește într-o lume proprie, o combinație de real și imaginar, inaccesibilă adultului. Copilul, de fapt, își manifestă imaginația prin fabulație și nu trebuie confundată cu minciuna. Dacă cel mic descoperă că a inventa lucruri îi aduce beneficii, atunci va sfârși prin a minți și atunci e necesar să fie cercetată situația pentru a vedea ce determină copilul să mintă. În cele mai multe cazuri, minciuna este despre a ascunde o suferință afectivă, fie un refuz de a se integra în mediu sau o personalitate dizarmonică.

Citește și Temperamentul, aptitudinile şi caracterul

Principalele motive care duc la dezvoltarea acestei trăsături de caracter sunt frica de pedeapsă, interdicția activităților plăcute, încercarea de justificare a încălcării unor reguli și limite etc.
Psihologia se ocupă de studiul caracterului sub aspectul mecanismelor, structurii și rolului adaptiv pentru persoană.
Psihologii clinicii Senex (București și Pitești) te pot ajuta să identifici situația cu care te confrunți.
Programări: 0724.222.500 sau ne puteți găsi și pe www.clinicasenex.ro.

Întâlnirea cu un psiholog vă va da șansa să vă puteți simți în siguranță pentru a vorbi despre tot ceea ce vă stă pe suflet și a crea schimbarea dorită. Este un loc unde poți vorbi despre gânduri și sentimente dificile, pe care altfel te-ai putea simți speriat să le împărtășești cu oamenii din jurul tău. Este un loc unde să te simți înțeles, poate pentru prima dată.
Bogdan Stoian, psiholog clinician şi fondator Clinica Senex

Citește și Concepţia de sine. Cine sunt eu?

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *