Web Analytics
scris miercuri, 14.09.2022

Sfatul psihologului. Psihologia conducătorului

Există cinci caracteristici esențiale care stau la baza unui leadership de succes: imaginea de sine, autocontrolul, puterea socializării, dialogul susținut și intenția strategică.

Sfatul psihologului. Psihologia conducătorului

1. Imaginea de sine

Liderii eficienți înțeleg, cred și acționează pe baza unei viziuni despre ei înșiși: „Sunt un lider”. Cei care ocupă poziții de conducere și care nu cred acest lucru despre ei înșiși tind să acționeze mai nesigur. Pentru a construi imaginea de sine pozitivă necesară pentru o performanță eficientă în conducere este nevoie de un nivel de autocunoaștere emoțională pentru a citi și a reacționa la semnalele din mediul lor.

2. Autocontrolul

Mulți lideri acționează din impuls, luând decizii și acționând în conformitate cu metodele lor obișnuite de abordare a situațiilor sau reacționând rapid în încercarea de a rezolva o problemă sau de a părea încrezători. Cu toate acestea, cei mai eficienți lideri au tendința de a răspunde la situații mai degrabă decât de a reacționa la ele.

3. Puterea socializării

Pentru mulți, un rol de conducere este văzut ca o oportunitate de a-și exercita autoritatea într-un mod care îi poate deprecia sau încerca să-i controleze pe ceilalți și de a construi ego-ul deținătorului poziției de conducere. Liderii cu adevărat eficienți creează o viziune față de care ceilalți se pot angaja și îi împuternicesc pe membrii organizației să lucreze pentru realizarea acestei viziuni.

Citește și Cinci tipuri de personalitate

4. Dialog susţinut

Este ușor pentru un lider, în special pentru cineva nou în acest rol, să se blocheze și să se concentreze pe înțelegerea și gestionarea lucrurilor pe care trebuie să le realizeze. Cei mai buni lideri își propun să iasă și să se întâlnească cu echipa lor și cu restul personalului din organizație. Aceștia creează toate ocaziile posibile pentru a vorbi cu oamenii lor pentru a-i încuraja, îndruma și sprijini și pentru a le oferi resursele și mediul în care își pot face cea mai bună treabă.

5. Intenţia strategică

De obicei, liderii se regăsesc într-un rol de conducere pentru că au fost persoane cu performanțe înalte în organizațiile lor actuale sau în alte organizații. Acest lucru generează, din păcate, o atitudine de a-i supraveghea îndeaproape pe ceilalți, de a se concentra asupra amănuntelor, până la micro-management și chiar de a-și asuma meritele pentru succesele echipei. Liderii eficienți recunosc faptul că trebuie să urmărească imaginea de ansamblu și să aibă o viziune mai largă și pe termen lung. Delegarea devine mai ușoară și mai eficientă când se concentrează pe aceasta.

Citește și Implicarea socială şi personalitatea

Psihologii clinicii Senex (București și Pitești) te pot ajuta să rezolvi situația cu care te confrunți.
Programări: 0724.222.500 sau ne puteți găsi și pe www.clinicasenex.ro.
Întâlnirea cu un psiholog vă va da șansa să vă puteți simți în siguranță pentru a vorbi despre tot ceea ce vă stă pe suflet și a crea schimbarea dorită. Este un loc unde poți vorbi despre gânduri și sentimente dificile, pe care altfel te-ai putea simți speriat să le împărtășești cu oamenii din jurul tău. Este un loc unde să te simți înțeles, poate pentru prima dată.
Bogdan Stoian,psiholog clinician şi fondator Clinica Senex

Citește și Factorii bio-psiho-sociali ai personalităţii

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *