Web Analytics

Factorii bio-psiho-sociali ai personalităţii

de | 22.07.2021 12:55 | Actualitate, Opinii

Încă din perioada de debut a vieții, ființa umană crește, se dezvoltă, se maturizează, evoluează sub influența unor factori de natură biologică, psihologică și socială, ce acționează asupra sa transversal (pe perioade limitate de timp) și longitudinal (pe perioade mai lungi de timp sau pe durata întregii vieți). Acești factori pot fi favorabili, când stimulează întreaga evoluție, și nefavorabili sau relativ favorabili, când determină structuri limitate sau chiar cu caracter restrictiv pentru conturarea caracteristicilor umane.

Ereditatea este definită ca o însușire biologică valabilă pentru toate ființele când caracteristicile naturale se transmit de la o generație la alta prin mecanisme genetice. Conținutul genotipului este influențat de mediu, dând naștere fenotipului și astfel se conturează efectele ce le manifestă fiecare individ.

Mediul este mai direct legat de devenirea umană, în ansamblu, deoarece el este cel ce oferă condițiile pe baza cărora se construiesc și se restructurează modelele psihologice și sociale. Mediul cuprinde, în fapt, condițiile naturale și sociale, materiale și culturale, totalitatea factorilor înconjurători cu acțiune directă sau indirectă, organizată sau spontană, iar în raport de calitatea acestora zestrea biologică este valorificată mai mult sau mai puțin.

Educația se constituie ca o modalitate a factorului de mediu ce intermediază modul organizat, conștient și dirijat de acțiune asupra individului și asupra valorificării potențialului său biologic. Calitatea influențelor educative este determinată de acțiunea acesteia încă din perioadele timpurii și de menținerea stabilității ei, cu luarea în considerație a particularităților psiho-individuale ale fiecăruia, pe tot parcursul existenţei umane.

Întâlnirea cu un psiholog vă va da șansa să vă puteți simți în siguranță pentru a vorbi despre tot ceea ce vă stă pe suflet și a crea schimbarea dorită. Este un loc unde poți vorbi despre gânduri și sentimente dificile, pe care altfel te-ai putea simți speriat să le împărtășești cu oamenii din jurul tău. Este un loc unde să te simți înțeles, poate pentru prima dată.
Bogdan Stoian, psiholog Clinica Senex,
www.clinicasenex.ro

Citește și Protestul viril sau refuzul rolului feminin

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii