Web Analytics

Cinci tipuri de personalitate

de | 5.08.2021 12:55 | Actualitate, Opinii

Adept al determinismului intrapsihic, Freud a deschis calea unei abordări în „cerc închis” a fenomenelor psihice particulare și a organizării sistemului personalității în ansamblu.

Freud a elaborat o atare tipologie, pornind de la stadiile evoluției sexualității. Astfel, el a stabilit următoarele tipuri de bază: oral, anal, uretral, falic și genital.
1. Tipul oral este caracterizat prin nevoia de a depinde excesiv de alții pentru a-și putea menține respectul de sine. Această atitudine fundamental pasiv-dependentă este acompaniată de trasaturi care pot fi opuse, dar care se raportează la aspectul „a da – a primi” (generozitate – avariție, volubilitate – tăcere abstinată).
2. Tipul anal se distinge prin trei trăsături principale: parcimonie, iritabilitate și pedanterie (ordine).

3. Tipul uretral are ca trăsături esențiale ambiția și dorința de competiție, care se află în raport invers cu rușinea.
4. Tipul falic are un comportament caracterizat prin temeritate, determinare, siguranță, ceea ce reprezintă în mare măsură realizarea dorinței în raport cu angoasa de castrare.
5. Tipul genital corespunde „normalității ideale” a personalității. El este întruchipat numai de subiecții care parcurg fără probleme și stări remanente toate stadiile evoluției libidinale (M. Golu, 2002).

Cunoașterea tipologiilor personalității – a celor mai variate din punct de vedere științific – servește atât la caracterizarea oamenilor, cât și la prognozarea modului lor de a reacționa.
Întâlnirea cu un psiholog vă va da șansa să vă puteți simți în siguranță pentru a vorbi despre tot ceea ce vă stă pe suflet și a crea schimbarea dorită. Este un loc unde poți vorbi despre gânduri și sentimente dificile, pe care altfel te-ai putea simți speriat să le împărtășești cu oamenii din jurul tău. Este un loc unde să te simți înțeles, poate pentru prima dată.
Bogdan Stoian, psiholog Clinica Senex,
www.clinicasenex.ro

Citește și Relaţia adolescenţilor cu familia

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii