Unii copii sunt suficient de norocoși să aibă părinți care îi iubesc necondiționat, le încurajează activitățile și le respectă alegerile de viață. Studiile despre “parenting” afirmă că este mai probabil să suferiți de anxietate și depresie atunci când aveți părinți care controlează toate aspectele din viața dumneavoastră.
Părinții care oferă o experiență pozitivă pentru copiii lor pun structură în viața acestora. Această structură implică reguli, orientări și limite, astfel încât copiii să aibă așteptări clar conturate și să înțeleagă unde vor conduce acțiunile lor. Acesta este un părinte care deține un control sănătos asupra unei situații, în timp ce se adaptează la autonomia copilului lor ca individ. În cadrul unor limite clar definite, copilul lor este liber să se miște, în deplină cunoștință de cauză cu privire la consecințele pe care le invită atunci când le depășesc.
Alții nu sunt atât de norocoși și au părinți care critică și înjosesc tot ceea ce fac, sau insistă că știu ce este mai bine pentru copiii lor și se așteaptă să fie ascultați chiar și atunci când acești „copii” au ajuns la vârsta a doua.
Mulți părinți par să uite că aceștia nu sunt extensii ale lor, ci mai degrabă ființe autonome care merită la fel de multă politețe și respect ca oricine altcineva. Lucrurile pot deveni și mai urâte dacă ai genul de părinte căruia îi place să te denigreze în public, pentru că are impresia că își va întări poziția față de tine și te va forța să îți schimbi părerea pentru a te alinia cu a lor.
Citește și Sfatul psihologului. Empatia. Pentru ce avem nevoie de ea?
Cercetările psihologice au arătat că cei care se considerau produsul unor părinți exagerat de exigenți erau mai deprimați, mai anxioși și aveau probleme în a se înțelege bine cu ceilalți. Implicarea excesivă a părinților afectează evoluția naturală a autonomiei copilului.
Psihologii clinicii Senex (București și Pitești) te pot ajuta să rezolvi situația cu care te confrunți. Programări: 0724.222.500 sau ne puteți găsi și pe www.clinicasenex.ro.
Întâlnirea cu un psiholog vă va da șansa să vă puteți simți în siguranță pentru a vorbi despre tot ceea ce vă stă pe suflet și a crea schimbarea dorită. Este un loc unde poți vorbi despre gânduri și sentimente dificile, pe care altfel te-ai putea simți speriat să le împărtășești cu oamenii din jurul tău. Este un loc unde să te simți înțeles, poate pentru prima dată.
Bogdan Stoian, psiholog clinician şi fondator Clinica Senex
Citește și Sfatul psihologului. Prietenia şi depresia
Citește și Sfatul psihologului. Psihologia conducătorului
0 Comentarii