Web Analytics

Temperamentul, aptitudinile şi caracterul

de | 15.07.2021 12:52 | Actualitate, Opinii

Studiul psihologic al personalității urmărește trei mari componente: temperamentul, aptitudinile și caracterul.
Între aceste trei mari componente ale personalității psihice există o strânsă legătură și întrepătrundere. Totuși, cercetarea distinctă a temperamentului, aptitudinilor și caracterului este în bună măsură întemeiată pe o situație de fapt, întrucât în structura personalității aceste trei formațiuni dispun de o existență bine definită.

1. Temperamentul este caracteristica dinamico-energetică a personalității. Temperamentul exprimă constituția funcțională a sistemului nervos și hormonal. El ține, deci, de baza materială a personalității.
2. Aptitudinile sunt formațiunile psiho-fiziologice prin care participăm la activitate. Acestea constituie mijloacele de acțiune ale personalității și, ca urmare, aptitudinile condiționează reușita în activități.
3. Caracterul este un ansamblu de atitudini față de societate și de oameni. Prin caracter, persoana își definește poziția față de viață și orientarea față de diversele aspecte ale lumii sociale. Formația caracterială este dependentă de însușirea normelor morale și de organizarea vieții personale în raport cu ele. De aceea, caracterul mai poate fi considerat profilul psiho-moral al personalității. Este, din păcate, și cel mai dificil de schimbat; chiar și cu ajutorul terapiei durează mult ca să apară rezultate notabile.

Am putea interpreta cele trei laturi ca niște forțe ale personalității noastre: temperamentul ca o forță elementară, biologică și emoțională, aptitudinile ca forțe de acțiune eficientă, iar caracterul ca forță social-morală. Se poate uza și de alți termeni, cum ar fi acela de nivel. Temperamentul reprezintă nivelul dinamico-energetic, aptitudinile – nivelul creativ și intelectual, caracterul – nivelul moral și uman.
Întâlnirea cu un psiholog vă va da șansa să vă puteți simți în siguranță pentru a vorbi despre tot ceea ce vă stă pe suflet și a crea schimbarea dorită. Este un loc unde poți vorbi despre gânduri și sentimente dificile, pe care altfel te-ai putea simți speriat să le împărtășești cu oamenii din jurul tău. Este un loc unde să te simți înțeles, poate pentru prima dată.
Bogdan Stoian, psiholog Clinica Senex,
www.clinicasenex.ro

Citește și Timiditatea de tip nou

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii