Web Analytics

Sfatul psihologului. Gestionarea stresului provocat de un diagnostic medical

de | 5.10.2022 13:30 | Actualitate, Home, Opinii

Persoanele care au primit un diagnostic medical la care nu se așteptau au nevoie de sprijin pentru sănătatea fizică, dar și pentru sănătatea emoțională și mentală. Aspectul emoțional al diagnosticului – precum gestionarea stresului provocat, îngrijirea personală în timpul tratamentului, accesarea resurselor financiare și juridice sau găsirea de sprijin – toate acestea pot afecta capacitatea unui pacient de a face față și de a respecta un plan de tratament.
Sfaturi pentru a menține sau îmbunătăți starea emoțională a pacienților și a celor care îi îngrijesc:

1. Vorbiţi cu cineva care nu este un membru al familiei

Deși poate părea copleșitor să vă întâlniți cu un psihoterapeut, aceste persoane sunt pregătite să vă ajute pe termen scurt sau pe termen lung. Acordându-vă posibilitatea de a vorbi cu altcineva decât prietenii sau familia, obțineți o persoană de încredere cu care să vorbiți, permițând în același timp familiei dv. să fie doar familia.

2. Continuaţi activităţile zilnice, dar modificaţi-le dacă este necesar

Modificarea sarcinilor, obiceiurilor și activităților obișnuite nu reprezintă un eșec – este o bună îngrijire de sine.

Citește și Tulburarea de personalitate obsesiv-compulsivă

3. Planificaţi din timp

Dacă știți că ați putea beneficia de un program, faceți câteva cercetări din timp sau apelați la ajutorul cuiva pentru planificare. Nu numai că acest lucru vă poate ajuta să evitați o încurcătură de ultim moment, dar și să vă reduceți stresul. Să vă oferiți liniștea sufletească într-un moment în care lucrurile din jurul dumneavoastră pot părea scăpate de sub control.

4. Găsiţi sprijinul care funcţionează pentru dumneavoastră

Pentru unii oameni, este foarte important să se conecteze cu alte persoane care trec prin același lucru. Sprijinul ar putea fi un grup lunar în persoană, un curs de o singură dată sau o educație continuă despre autoîngrijire. Pentru alții, poate fi important să exploreze consilierea cu un psiholog.

5. Echilibraţi sprijinul în persoană şi online

În anumite momente în timpul tratamentului, ar putea exista limitări fizice sau sistemul dumneavoastră imunitar ar putea fi compromis, ceea ce face ca o ședință de suport emoțional online să fie o bună sursă de sprijin. Amintiți-vă că acest lucru poate fi util și a fi social este esențial pentru bunăstarea emoțională.
Psihologii clinicii Senex (București și Pitești) te pot ajuta să rezolvi situația cu care te confrunți.

Citește și Sfatul psihologului. Psihologia relaţiei de iubire

Programări: 0724.222.500 sau ne puteți găsi și pe www.clinicasenex.ro.
Întâlnirea cu un psiholog vă va da șansa să vă puteți simți în siguranță pentru a vorbi despre tot ceea ce vă stă pe suflet și a crea schimbarea dorită. Este un loc unde poți vorbi despre gânduri și sentimente dificile, pe care altfel te-ai putea simți speriat să le împărtășești cu oamenii din jurul tău. Este un loc unde să te simți înțeles, poate pentru prima dată.
Bogdan Stoian, psiholog clinician şi fondator Clinica Senex

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *