Sfatul psihologului. Despre vis

de | 28.04.2022 12:00 | Actualitate, Home, Opinii

În anul 1895, la Viena a avut loc prima interpretare a unui vis în manieră psihanalitică și a fost făcută de către întemeietorul psihanalizei Sigmund Freud. Un obelisc a fost construit în anul 1977, pentru a marca momentul, pe locul casei unde a fost făcută descoperirea. Pe placa comemorativă stau scrise următoarele: “Aici i s-a dezvăluit doctorului Sigmund Freud, la 24 iulie 1895, secretul visului ”.

În vechime se spunea despre vise că acestea sunt trimise de divinitate și reprezintă comunicarea dintre om și zei. Au mai fost și alte presupuneri cum că în vis ni se dezvăluie viitorul și să ținem seamă de ce ne comunică ele. Cumva se intuia și de către cei care cercetau mintea umană că visele sunt fenomene cu sens și țin de psihicul celui care le are.

Interpretarea lui Freud din 1895 a făcut lumină în interpretarea viselor și a constituit un moment de răscruce în psihanaliză. Doctorul Freud spunea ca sensul primului vis interpretat de el arată nevoia realizării unei dorințe.
Cum un singur vis și interpretarea lui nu ar fi fost de ajuns pentru a emite o metodă, Sigmund Freud va elabora o lucrare numită “Interpretarea viselor” și va crea astfel baza științifică pentru a face asta. În lucrarea publicată, conform primului vis analizat, se verifică ipoteza care arată nevoia îndeplinirii unei dorințe a visătorului.

Citește și Influenţa părinţilor asupra personalităţii copilului

Analiza tehnică a oricărui vis scoate la lumină două dimensiuni diferite, care relevă în întregime compoziția unui vis. În toate visele, spune Freud, există un conținut manifest și unul latent. Conținutul manifest ne arată imaginile, sentimentele şi gândurile care sunt descrise de visător. La conținutul latent se poate ajunge doar prin metoda interpretării construite de psihanaliză și ulterior de alte abordări, cum ar fi cea jungiană. Potrivit lui Sigmund Freud, conținutul manifest se dovedește sărac în a oferi indicii clare, pe când cel latent, interpretat cu ajutorul unui psihoterapeut, este logic, inteligibil, complet și veridic (Vasile Dem Zamfirescu, “Introducere în psihanaliza freudiană și postfreudiană”, Editura Trei).

Freud a considerat pe bună dreptate că “visul este calea regală de acces la inconștient”.
Psihologii clinicii Senex (București și Pitești) te pot ajuta să identifici situația cu care te confrunți.
Programări: 0724.222.500 sau ne puteți găsi și pe www.clinicasenex.ro.
Întâlnirea cu un psiholog vă va da șansa să vă puteți simți în siguranță pentru a vorbi despre tot ceea ce vă stă pe suflet și a crea schimbarea dorită. Este un loc unde poți vorbi despre gânduri și sentimente dificile, pe care altfel te-ai putea simți speriat să le împărtășești cu oamenii din jurul tău. Este un loc unde să te simți înțeles, poate pentru prima dată.
Bogdan Stoian, psiholog clinician şi fondator Clinica Senex

Citește și Mecanismele de apărare

Distribuie!

Articol scris de Jurnal de Arges

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole

Să nu-l uităm pe fostul campion alb-violet Marcel Pigulea!
Să nu-l uităm pe fostul campion alb-violet Marcel Pigulea!

S-a născut la 24 mai 1943, în comuna Albuleşti, în judeţul Mehedinţi. A început fotbalul la Progresul Strehaia (1955), fiind foarte repede promovat (încă junior) în echipa mare. În anul 1961 a devenit student la IEFS şi s-a transferat la divizionara “B” Dunărea...

Medalii obținute de CS Mioveni la Campionatele Naționale de Judo
Medalii obținute de CS Mioveni la Campionatele Naționale de Judo

Șase medalii au obținut în week-end, judocanii de la CS Mioveni, la Finala Campionatelor Naționale Under 13 și Under 15. Concursul s-a desfășurat la Sibiu. CS Mioveni a fost prezent cu o delegație formată din 19 sportivi, toți antrenați de Verginel Popescu și Lavinia...

Ultimul meci pe teren propriu pentru echipa de baschet a Piteștiului
Ultimul meci pe teren propriu pentru echipa de baschet a Piteștiului

După un nou sezon reușit, echipa de baschet a Piteștiului își ia rămas bun de la suporteri. Joi, de la ora 17:30, formația alb-violetă va juca Meciul 2 al Finalei mici contând pentru Liga Națională. Adversară este CSM Oradea, vicecampioana en-titre. Scorul la general...

Argeș. Două persoane s-au electrocutat în curtea unui biserici
Argeș. Două persoane s-au electrocutat în curtea unui biserici

Două persoane s-au electrocutat, marţi, după ce au atins cu o scară o linie de înaltă tensiune ce trecea prin curtea unei biserici din comuna Merișani. Potrivit informațiilor, un bărbat de 43 de ani a atins cu scara linia de înaltă tensiune şi s-a electrocutat, iar o...


Loading RSS Feed