Web Analytics
scris joi, 06.05.2021

Influenţa părinţilor asupra personalităţii copilului

Cu familia începe dezvoltarea fiecăruia dintre noi. Venind pe această lume, copiii se găsesc într-o anumită familie, prin intermediul căreia ei încep propria cale de intrare în lumea socială. Primele impresii, fericite sau amare, mirarea și cointeresarea, dezamăgirea și supărarea, bazele viitoarelor relații cu oamenii, dar mai ales bazele formării personalității, totul apare în familie.

Influenţa părinţilor asupra personalităţii copilului

În familie se pun bazele valorilor morale, se manifestă deosebirile individuale, se formează conturul viitoarei personalități dizarmonice sau armonioase, deschise societății sau orientate spre sine.
Procesul formării personalității constă într-un șir de stadii consecutive sau perioade, fiecare având particularități calitative. Fiecare vârstă necesită o atitudine aparte. Din primele zile ale vieții se conturează o biografie irepetabilă psihologic a fiecărui om. În scrierea acesteia, posibilitățile autorului sunt la început rezervate totalmente mamei, apoi cercul coautorilor se lărgește. El va include un colectiv tot mai mare de persoane apropiate copilului: tata, frații, surorile, rudele și, până la urmă, însuși copilul devine autorul propriei biografii.

Cu cât este mai mare omul, cu atât mai mult el deține inițiativa, devenind creatorul propriei sorți.
Întâlnirea cu un psiholog vă va da șansa să vă puteți simți în siguranță pentru a vorbi despre tot ceea ce vă stă pe suflet și a crea schimbarea dorită. Este un loc unde poți vorbi despre gânduri și sentimente dificile, pe care altfel te-ai putea simți speriat să le împărtășești cu oamenii din jurul tău. Este un loc unde să te simți înțeles, poate pentru prima dată.
Bogdan Stoian, psiholog Clinica Senex
www.clinicasenex.ro

Citește și Stilul de ataşament sigur

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Fost primar fără poartă-n casă

Liviu Țâroiu nu a prins un loc în viitorul Consiliu Local al Câmpulungului, dar are ce să facă la pensie. Ca să omoare timpul și canicula s-a băgat...