Comportamentul antisocial se învață. De obicei, este observat în familie și se corelează cu comportamentul impulsiv și lipsit de conștientizare a consecințelor propriilor fapte. Neglijarea parentală, însoțită de ostilitate, dar și lipsa recompensării pentru comportamentele pozitive sunt factori majori care pot conduce la un adolescent cu comportament delincvent.
Tinerii se angajează în relații sociale cu cei care sunt asemănători lor și astfel apar fenomenul bandelor, abuzul de substanțe ilicite, faptele antisociale și abandonul școlar. Situația economică precară a familiei și absența unui stil de parentaj democratic, pentru internalizarea limitelor sănătoase, îi predispun pe adolescenți să devină delincvenți.
Citește și Părinţii hiperprotectivi sau cum drumul spre iad este pavat cu intenţii bune
Contrar credințelor populare, copiii care au avut comportamente violente nu sunt adolescenții delincvenți de mâine. Parentajul toxic și mediul social precar sunt considerate cauze determinante pentru adolescenții predispuși la delincvență.
Parentajul afectuos, cu limite și reguli sănătoase, duce la evitarea unui comportament antisocial.
Psihologii clinicii Senex (București și Pitești) te pot ajuta să rezolvi situația cu care te confrunți.
Programări: 0724.222.500 sau ne puteți găsi și pe www.clinicasenex.ro.
Întâlnirea cu un psiholog vă va da șansa să vă puteți simți în siguranță pentru a vorbi despre tot ceea ce vă stă pe suflet și a crea schimbarea dorită. Este un loc unde poți vorbi despre gânduri și sentimente dificile, pe care altfel te-ai putea simți speriat să le împărtășești cu oamenii din jurul tău. Este un loc unde să te simți înțeles, poate pentru prima dată.
Bogdan Stoian, psiholog clinician şi fondator Clinica Senex
Citește și Nu contează cât de bun eşti, ci cât de bun vrei să fii
0 Comentarii