Web Analytics

Sfatul psihologului. De la zona de confort la cea de creştere

de | 25.01.2023 12:54 | Actualitate, Home, Opinii

Atunci când părăsiți zona de confort, teama ce o însoțește nu echivalează cu a fi în zona de panică. Frica poate fi un pas necesar în drumul spre învățare și creștere.
Este nevoie de curaj pentru a păși din zona de confort în zona de frică. Cum nu există nici o modalitate de a construi pe baza experiențelor anterioare, acest lucru este provocator de anxietate. În cazul în care perseverați suficient de mult timp și intrați în zona de învățare, o să dobândiți noi abilități și o să faceți față provocărilor, dacă obiectivele sunt realiste.
Este important de precizat că, la fel ca majoritatea încercărilor de schimbare comportamentală, trecerea în zona de creștere devine mai dificilă fără un anumit nivel de autocunoaștere. Astfel, poate fi benefic să se ia în considerare următoarele:

Cât de mari sunt zonele noastre de confort?

În fiecare domeniu de viață, zonele fiecăruia variază ca mărime. Pentru a părăsi zona de confort, trebuie să vă dați seama de limitele acesteia. Ar mai fi bine să vă dezvoltați un simț intuitiv al locului în care se află zona dumneavoastră de panică. Acceptarea noilor provocări se află undeva pe la mijloc, ceea ce va duce la creștere și învățare.

Citește și Sfatul psihologului. Pubertatea

Care sunt punctele personale forte?

Înțelegerea și valorificarea punctelor forte personale sunt de mare folos. Cei mai mulți oameni au experimentat ieșirea din zona de confort în cel puțin un domeniu al vieții și, de obicei, există o mulțime de învățăminte care sunt descoperite din această experiență.
În realitate, este posibil ca procesul de trecere de la zona de confort la o zonă de creștere să nu fie liniar. Recăderile complică adesea călătoria, dar inclusiv eșecul temporar aduce cunoaștere. Uneori, trebuie chiar să ne retragem periodic în zona de confort înainte de a aduna puterea de a pleca din nou. Cei mai buni marinari nu se nasc în ape liniștite.

Psihologii clinicii Senex (București și Pitești) te pot ajuta să rezolvi situația cu care te confrunți.
Programări se pot face la telefonul 0724.222.500 sau ne puteți găsi și pe www.clinicasenex.ro.
Întâlnirea cu un psiholog vă va da șansa să vă puteți simți în siguranță pentru a vorbi despre tot ceea ce vă stă pe suflet și a crea schimbarea dorită. Este un loc unde poți vorbi despre gânduri și sentimente dificile, pe care altfel te-ai putea simți speriat să le împărtășești cu oamenii din jurul tău. Este un loc unde să te simți înțeles, poate pentru prima dată.
Bogdan Stoian, psiholog clinician şi fondator Clinica Senex

Citește și Sfatul psihologului. Criza de originalitate a adolescenţilor

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *