Web Analytics
scris joi, 28.07.2022

Sfatul psihologului. Pubertatea

Etapa intermediară între copilărie și maturitate este marcată de perioada adolescenței și este însoțită de schimbări fizice, cognitive, emoționale și sociale cu rezultate diferite, în funcție de mediul social, cultural și economic.
Pubertatea apare în urma modificărilor hormonale și semnalează că urmează etapa de adolescență. Maturizarea sexuală, creșterea în greutate și înălțime au o serie de efecte în plan psihologic și se produc diferit, în funcție de mediul cultural, la vârste mai mici în cele mai avansate, iar în condițiile unui mediu cultural mai sărac, la vârste mai mari. Se instalează de obicei în jurul vârstei de 10-11 ani, câteodată chiar mai devreme sau la maximum 12-14 ani.

Sfatul psihologului. Pubertatea

Citește și Cum identificăm dacă am crescut într-o familie disfuncţională

„Factorii cunoscuți care, singuri sau împreună, ar putea declanșa debutul timpuriu al pubertății sunt: obezitatea infantilă, expunerea la substanțe chimice care produc perturbări hormonale și stresori sociali și psihici” (Louise Greenspan, 2014).
Ritmul dezvoltării diferit are consecințe în plan social și prin disensiuni între cele 2 sexe, aflate în etape de dezvoltare decalate. Maturizarea târzie arată, la un nivel psihologic, dependența de familie și de mediu, pe când cea precoce arată o creștere a autonomiei, dar și o presiune de a se conforma cu așteptările grupului social.

Psihologii Clinicii Senex (București și Pitești) te pot ajuta să rezolvi situația cu care te confrunți.
Programări: 0724.222.500 sau ne puteți găsi și pe www.clinicasenex.ro.
Întâlnirea cu un psiholog vă va da șansa să vă puteți simți în siguranță pentru a vorbi despre tot ceea ce vă stă pe suflet și a crea schimbarea dorită. Este un loc unde poți vorbi despre gânduri și sentimente dificile, pe care altfel te-ai putea simți speriat să le împărtășești cu oamenii din jurul tău. Este un loc unde să te simți înțeles, poate pentru prima dată.
Bogdan Stoian, psiholog clinician şi fondator Clinica Senex

Citește și Masculinitatea în zilele noastre

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Fost primar fără poartă-n casă

Liviu Țâroiu nu a prins un loc în viitorul Consiliu Local al Câmpulungului, dar are ce să facă la pensie. Ca să omoare timpul și canicula s-a băgat...