Web Analytics
scris miercuri, 08.05.2024

Sfatul psihologului. De ce un prieten nu-ţi poate fi şi psihoterapeut

Mulți oameni sunt mai deschiși, în zilele noastre, la ideea de consiliere pentru sănătate mintală. Sunt însă oameni care nu înțeleg rostul de a plăti pe cineva să îi asculte când au prieteni care o vor face pe gratis. Nu numai că această opinie se bazează pe informații eronate, dar folosirea unui prieten ca și cum ai folosi un terapeut poate pune o povară nedreaptă asupra relației.
Dacă ești pasionat de sănătatea mintală, ești cunoscut ca fiind un bun ascultător sau îți place să ajuți oamenii, există o șansă bună să ai o reputație printre prietenii tăi ca fiind „terapeutul” lor. Relațiile unilaterale pot fi însă extrem de toxice, mai ales dacă o persoană profită, intenționat sau nu, de cealaltă.

Sfatul psihologului. De ce un prieten nu-ţi poate fi şi psihoterapeut

Primul pas în schimbarea unei dinamici de relații nesănătoase este să recunoști că ea există. S-ar putea să vă întrebați dacă tipul de sprijin pe care îl oferiți prietenilor este tipic pentru relațiile sănătoase sau dacă s-a depășit o limită.
Propriile tale sentimente sunt un indiciu foarte bun aici. Dacă te simți epuizat după ce interacționezi cu cineva, acesta este un semn că relația s-ar putea să nu fie sănătoasă sau reciprocă. Caracterizarea relației ca fiind stresantă sau împovărătoare este un alt semn că s-ar putea să depui mult mai mult efort emoțional decât este de așteptat într-o prietenie sănătoasă.
Psihologii clinicii Senex (București și Pitești) te pot ajuta să rezolvi situația cu care te confrunți. Programări: 0724.222.500 sau ne puteți găsi și pe www.clinicasenex.ro.

Întâlnirea cu un psiholog vă va da șansa să vă puteți simți în siguranță pentru a vorbi despre tot ceea ce vă stă pe suflet și a crea schimbarea dorită. Este un loc unde poți vorbi despre gânduri și sentimente dificile, pe care altfel te-ai putea simți speriat să le împărtășești cu oamenii din jurul tău. Este un loc unde să te simți înțeles, poate pentru prima dată.
Bogdan Stoian, psiholog clinician şi fondator Clinica Senex

Citește și Sfatul psihologului. Despre natura binelui şi a răului

Citește și Sfatul psihologului. Ce este frustrarea?

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *