Web Analytics
scris miercuri, 01.05.2024

Sfatul psihologului. Despre natura binelui şi a răului

Psihiatrul elvețian Carl Gustav Jung (1875-1961) este fondatorul psihologiei analitice. În cartea sa din 1951, Aion (Cercetări în fenomenologia sinelui), Jung ne oferă o perspectivă asupra posibilelor baze psihologice ale unuia dintre cele mai vechi și mai cunoscute răspunsuri la problema răului: doctrina răului ca privare de bine.
Psihologia nu știe ce sunt binele și răul în sine; le cunoaștem doar ca judecăți despre relații. „Binele” este ceea ce pare potrivit, acceptabil sau valoros dintr-un anumit punct de vedere; răul este opusul său. Dacă lucrurile pe care le numim bune sunt „cu adevărat” bune, atunci trebuie să existe și lucruri rele care sunt „reale”. Este evident că psihologia este preocupată de o judecată mai mult sau mai puțin subiectivă, adică de o antiteză psihică ce nu poate fi evitată în numirea relațiilor de valoare: „bun” desemnează ceva care nu este rău, iar „rău” ceva care nu este bun.

Sfatul psihologului. Despre natura binelui şi a răului

Natura umană este capabilă de o cantitate infinită de rău, iar faptele rele sunt la fel de reale ca și cele bune, în măsura în care experiența umană și în măsura în care psihicul le judecă și le diferențiază. În interiorul tărâmului psihologic nu se știe sincer care dintre ele predomină în lume. Sperăm, pur și simplu, că binele face ceea ce ni se pare potrivit pentru noi.
Psihologii clinicii Senex (București și Pitești) te pot ajuta să rezolvi situația cu care te confrunți. Programări: 0724.222.500 sau ne puteți găsi și pe www.clinicasenex.ro.
Întâlnirea cu un psiholog vă va da șansa să vă puteți simți în siguranță pentru a vorbi despre tot ceea ce vă stă pe suflet și a crea schimbarea dorită. Este un loc unde poți vorbi despre gânduri și sentimente dificile, pe care altfel te-ai putea simți speriat să le împărtășești cu oamenii din jurul tău. Este un loc unde să te simți înțeles, poate pentru prima dată.
Bogdan Stoian, psiholog clinician şi fondator Clinica Senex

Citește și Sfatul psihologului. Ce este frustrarea?

Citește și Sfatul psihologului. Cum apar aşteptările nerealiste

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole