Web Analytics

Sfatul psihologului. Cum recunoaştem ruşinea toxică?

de | 15.03.2023 12:51 | Actualitate, Home, Opinii

Rușinea toxică este convingerea că sunteți lipsit de valoare. Sentimentul se acutizează atunci când alți oameni tratează urât constant și persoana transformă acest tratament într-o percepție adevărată despre ea. Persoanele care internalizează rușine toxică se văd ca fiind inutili sau, în cel mai bun caz, nu la fel de buni ca alții. Cei mai vulnerabili la acest tip de tratament necorespunzător sunt copiii și adolescenții.

Rușinea toxică se consolidează adesea prin experiențele din copilărie. Părinții care pedepsesc în mod constant sau își exprimă verbal cât de rușinați sau dezamăgiți sunt de copiii lor produc rușine toxică. În mod indirect rușinea se mai poate internaliza și atunci când mama sau tatăl rețin afecțiunea către copil, privind dezamăgiți, și favorizeaza mai mult pe ceilalți membri ai familiei. Rușinea este internalizată și prin experiențele negative repetate de la școală cu profesorii, colegii sau prietenii lor. Rușinea toxică majoră este cauzată de forme extreme de abuz, cum ar fi incestul, violul și alte forme de agresiune sexuală.

Citește și Sfatul psihologului. Strategii pentru refacerea încrederii în sine

Se mai întâmplă ca rușinea toxică să se dezvolte și în urma unor experiențe traumatizante de mai târziu din viață, cum ar fi traiul într-o relație disfuncțională sau abuzivă, incidente la locul de muncă în care suntem și ne simțim umiliți și respinși în mod repetat.
Toată lumea face greșeli și este normal să facem și noi. Nu ești defect sau un eșec. Sunteți un om demn de iubire. Este posibil să depășești rușinea toxică și să îți schimbi modul de gândire cu privire la propria persoană. Propria ta iubire este cheia procesului. Aveți nevoie, de asemenea, de autocunoaștere, de atenție și de răbdare.

Psihologii clinicii Senex (București și Pitești) te pot ajuta să rezolvi situația cu care te confrunți. Programări: 0724.222.500 sau ne puteți găsi și pe www.clinicasenex.ro.
Întâlnirea cu un psiholog vă va da șansa să vă puteți simți în siguranță pentru a vorbi despre tot ceea ce vă stă pe suflet și a crea schimbarea dorită. Este un loc unde poți vorbi despre gânduri și sentimente dificile, pe care altfel te-ai putea simți speriat să le împărtășești cu oamenii din jurul tău. Este un loc unde să te simți înțeles, poate pentru prima dată.
Bogdan Stoian, psiholog clinician şi fondator Clinica Senex

Citește și Sfatul psihologului. Identitatea culturală. Românismul

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *