Web Analytics

Sfatul psihologului. Identitatea culturală. Românismul

de | 30.11.2022 15:35 | Actualitate, Home, Opinii

„Pentru o Românie liberă, oricând, oricum, cu oricine, contra oricui!”
Eugeniu Carada

Oamenii se nasc cu o nevoie de clasificare, au tendința de a se împărți într-un grup, de a se distinge de ceilalți și de a-și folosi apartenența pentru a-și construi identitatea, obținând astfel stima de sine, îmbunătățind securitatea cognitivă și satisfăcând un sentiment de apartenență și nevoia de dezvoltare a personalității.
Caracteristicile și ideile comune pot fi mărci clare ale unei identități culturale comune, dar, în esență, aceasta este determinată de diferențe: simțim că aparținem unui grup, iar un grup se definește pe sine ca grup, prin observarea și evidențierea diferențelor față de alte grupuri și culturi. Oamenii care simt că aparțin aceleiași culturi au această idee deoarece se bazează parțial pe un set comun de norme, dar conștientizarea unor astfel de coduri comune este posibilă doar prin confruntarea cu absența lor, și anume cu alte culturi.

Citește și Sfatul psihologului. Cum identificăm tulburarea anxioasă generalizată?

Naționalitatea este o clasificare naturală și importantă. Dacă persoanele au evaluări pozitive ale propriei naționalități, vor avea o experiență emoțională plăcută și își vor stabili o identitate națională sigură, obținând astfel un nivel ridicat de stimă de sine.
Psihologii clinicii Senex (București și Pitești) te pot ajuta să rezolvi situația cu care te confrunți. Programări, la telefon 0724.222.500 sau ne puteți găsi și pe www.clinicasenex.ro.

Întâlnirea cu un psiholog vă va da șansa să vă puteți simți în siguranță pentru a vorbi despre tot ceea ce vă stă pe suflet și a crea schimbarea dorită. Este un loc unde poți vorbi despre gânduri și sentimente dificile, pe care altfel te-ai putea simți speriat să le împărtășești cu oamenii din jurul tău. Este un loc unde să te simți înțeles, poate pentru prima dată.
Bogdan Stoian, psiholog clinician şi fondator Clinica Senex

Citește și Sfatul psihologului. Funcţiile esenţiale ale Eului

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *