Web Analytics

Sfatul psihologului. Ce este Sinele?

de | 2.11.2022 13:44 | Actualitate, Home, Opinii

Sinele poate fi definit în diverse moduri, în funcție de abordarea teoretică respectivă. Indiferent de perspectiva din care privim această entitate psihologică, Sinele are o dezvoltare proprie, o capacitate de funcționare și o patologie specifică.
Înțelegerea apariției și dezvoltării Sinelui, a diferitelor forme și fațete ale acestuia, sunt aspecte importante în abordarea oricărui proces de schimbare personală.
Psihanaliștii subliniază importanța pentru dezvoltarea persoanei, a relațiilor foarte timpurii între copii și „obiectele” (persoanele importante) lor de dragoste, care sunt, de obicei, mama și figurile parentale primare care le oferă îngrijire.

Crucial pentru viața omului sunt modalitățile prin care aceste figuri primare oferă sprijin, protecție, acceptare și aprobare, prin care satisfac nevoile fizice și psihologice ale copilului. Natura relațiilor primare este un impuls important pentru dezvoltarea individului. Astfel, în dezvoltarea sa, o persoană sănătoasă parcurge calea de la un atașament timpuriu cu mama sau cu altă figură parentală care-i oferă siguranță, la distanțarea treptată de aceasta și la capacitatea de a construi relații cu alți oameni ca un individ autonom.
Relațiile obiectuale dificile pot crea probleme care interferează cu procesele de dezvoltare personală și pot conduce la un nivel inadecvat al aprecierii de sine, dificultăți în relațiile interpersonale sau tulburări psihice mai grave.

Citește și Sfatul psihologului. Ce este dislexia?

Psihologii clinicii Senex (București și Pitești) te pot ajuta să rezolvi situația cu care te confrunți.
Programări: 0724.222.500 sau ne puteți găsi și pe www.clinicasenex.ro.
Întâlnirea cu un psiholog vă va da șansa să vă puteți simți în siguranță pentru a vorbi despre tot ceea ce vă stă pe suflet și a crea schimbarea dorită. Este un loc unde poți vorbi despre gânduri și sentimente dificile, pe care altfel te-ai putea simți speriat să le împărtășești cu oamenii din jurul tău. Este un loc unde să te simți înțeles, poate pentru prima dată.
Bogdan Stoian, psiholog clinician şi fondator Clinica Senex

Citește și Sfatul psihologului. Cum identificăm tulburarea anxioasă generalizată?

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole