Web Analytics
scris miercuri, 23.11.2022

Sfatul psihologului. Aspecte esenţiale din psihodinamică

Școala psihodinamică ne arată importanța inconștientului și tendința persoanei de a reproduce experiențele care întăresc construcțiile interne. Această orientare și-a manifestat interesul pentru aspectele transgeneraționale în familie și pentru transmiterea problemelor de la o generație la alta.

Sfatul psihologului. Aspecte esenţiale din psihodinamică

Murray Bowen este cel care introduce conceptul de ‘diferențiere de sine’, care vizează gradul de fuziune sau diferențiere între funcționarea intelectuală și cea cognitivă, dar și diferențierea de sine față de alții, mai ales față de membrii familiei. După Bowen, cu cât nivelul de diferențiere este mai scăzut într-o familie, cu atât sunt mai mari riscurile de apariție a unor probleme, inclusiv la generațiile următoare, procesul de transmitere fiind transgenerațional. Un alt concept introdus este cel de ’triunghi’, o configurație de trei persoane, care reprezintă elementul de bază al întregului sistem emotiv omenesc.

Citește și Sfatul psihologului. Consumul de droguri, alcool şi tutun la tineri

Ivan Boszormenyi Nagy, în abordarea sa, cea contextuală, pune accent pe conceptele de responsabilitate și corectitudine, ce apar în cadrul unei relații. Termenul de ‘context’ se referă la persoane care sunt într-o relație ce implică așteptări și responsabilitate. Nagy este cel care introduce și termenul de ’parentificare’, ce se referă la apariția unui copil, în o familie, care o să joace rolul de părinte, preluând domenii ale vieții părinților lui.
Psihologii clinicii Senex (București și Pitești) te pot ajuta să rezolvi situația cu care te confrunți. Programări: 0724.222.500 sau ne puteți găsi și pe www.clinicasenex.ro.

Întâlnirea cu un psiholog vă va da șansa să vă puteți simți în siguranță pentru a vorbi despre tot ceea ce vă stă pe suflet și a crea schimbarea dorită. Este un loc unde poți vorbi despre gânduri și sentimente dificile, pe care altfel te-ai putea simți speriat să le împărtășești cu oamenii din jurul tău. Este un loc unde să te simți înțeles, poate pentru prima dată.
Bogdan Stoian, psiholog clinician şi fondator Clinica Senex

Citește și Sfatul psihologului. Tulburările de alimentaţie

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *