Web Analytics

Sfatul psihologului. Consumul de droguri, alcool şi tutun la tineri

de | 14.07.2022 12:10 | Actualitate, Home, Opinii

Consumul de substanțe interzise este des întâlnit în rândul adolescenților și al tinerilor din ziua de astăzi. Rebeliunea și nevoia de a fi acceptat de grupul de prieteni sunt factori majori în utilizarea substanțelor ilicite.
Controlul slab al impulsului și căutarea de noi senzații conduc, în majoritatea cazurilor, la această practică. Modelele la care se raportează tinerii au în general un istoric de abuz de droguri și sunt prezentate în media ca fiind cei care au reușit în viață. O altă cauză importantă este nevoia de evadare dintr-un mediu considerat ostil, cum ar fi familia sau școala. Toate acestea se reflectă în decizia greșită de a consuma droguri.
Consumul de alcool și de tutun este responsabil cu angajarea tinerilor în comportamente riscante, aparent minore, cu implicații majore pe termen lung. Majoritatea celor care abuzează de aceste substanțe au o stimă de sine scăzută, le lipsește reușita școlară sau au probleme în familie.

Citește și Cum recunoaştem tulburările anxioase?

Se ajunge la concluzia greșită că a lua o substanță le poate rezolva problemele. Studiile arată că procesele în care sunt implicate planificarea, memoria, atenția, rezolvarea de probleme sunt influențate de consumul de marijuana și alte substanțe “recreative”. Drogurile inhibă motivația și au ca efecte secundare anxietate și nervozitate și, ulterior, se instalează apatia.
“Și nu ne duce pe noi în ispită” arată cum viața trăită la un mod hedonistic, în căutarea plăcerii, te face să fii vulnerabil la drogurile considerate “naturale și sigure”. Deciziile tinerilor sunt pe imediat, pe ce simt, pe ce spun și ce fac ceilalți și nu în urma unei gândiri critice și responsabile.
Psihologii clinicii Senex (București și Pitești) te pot ajuta să rezolvi situația cu care te confrunți.
Programări: 0724.222.500 sau ne puteți găsi și pe www.clinicasenex.ro.

Întâlnirea cu un psiholog vă va da șansa să vă puteți simți în siguranță pentru a vorbi despre tot ceea ce vă stă pe suflet și a crea schimbarea dorită. Este un loc unde poți vorbi despre gânduri și sentimente dificile, pe care altfel te-ai putea simți speriat să le împărtășești cu oamenii din jurul tău. Este un loc unde să te simți înțeles, poate pentru prima dată.
Bogdan Stoian, psiholog clinician şi fondator Clinica Senex

Citește și Cum ne găsim motivaţia?

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *