Web Analytics
scris joi, 25.07.2024

Semnal editorial. „Tăcerea din iris”, de Iudita Dodu Ieremia

Poeta Iudita Dodu Ieremia a fost profesoară de limba și literatura română. A început să „scrie” mai întâi „povești” încă de la 4-5 ani, „căci tare îi plăcea mamei – spune acum – să mă provoace să-mi duc invențiile cât mai departe, îndemnându-mă, ori de câte ori eram în impas, cu un zâmbitor ,,și…?”. Era de-ajuns pentru ca firul poveștilor născocite să-și reia cursul”.

Semnal editorial. „Tăcerea din iris”, de Iudita Dodu Ieremia

A scris tot timpul, și-n școala gimnazială, și-n liceu (Liceul de Muzică din Pitești), și-n Facultate (Universitatea „Al.I. Cuza” din Iași, dar n-a publicat în afara revistelor școlare.
Cea care i-a „smuls” un caiet-manuscris de versuri a fost scriitoarea Maria Mona Vâlceanu, care i-a și publicat prima carte de „Poezii”. Au urmat alte volume, pe lângă cele de gramatică.
Ultima carte, „Tăcerea din iris” a apărut la Editura „Timpul” din Iași. Poeta aseamănă scrisul cu opera unui sculptor care simte că orice bloc de marmură poartă în el sculptura, artistul având menirea doar de a da la o parte surplusul. Iudita Dodu Ieremia dă ocol unei idei să vadă de unde începe, partea cea mai dureroasă fiind aceea când trebuie să „taie” cordonul ombilical, să lase poezia să-și urmeze propriul drum.

Iată o asemenea poezie, „Cântecul cuvintelor”: „Mereu altele decât cele așteptate/ ori ascunse în blocul de marmură/ mă pândiți/ aruncându-vă unele altora sensurile,/ ca într-un joc al zeilor care se distrează/ schimbându-și înfățișarea,/ hohotind cu dispreț pentru muritorul/ amețit pe drumul dintre pământ și stele./ Sunt o naivă, îmi spun,/ cum poți învinge zeii?…”
Zeii pot fi învinși doar scriind bine. Iar Iudita Dodu Ieremia reușește asta.

Citește și Două decenii cu Galeria „Arta” din Câmpulung

Citește și Din binefacerile comunismului: Emanoil Popescu, dirijor cu mâini de aur, „fochist” la Palatul Culturii

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită