Web Analytics

Semnal editorial. „Ora lupului”, de Gabriel Cazan

de | 18.04.2024 11:45 | Actualitate, Cultură, Home

Nu știm când are timp să le facă pe toate. Este prins, trup și suflet, la Teatrul Independent al soției sale, actrița Luminița Borta.

Dar Gabriel Cazan nu își uită menirea, cea de scriitor. Nu scrie mult, un roman pe an. Ultima sa carte, „Ora lupulului”, îi dă însă cele mai mari bătăi de cap. Neașteptate. A scris romanul repede (acțiunea e în zilele noastre), a avut noroc să-i ajungă banii pentru tipărire, dar când să o lanseze? S-a grăbit, furat de gândul de a scrie dintr-o suflare, cartea a ieșit deja, dar, totuși, când să o lanseze?

În ceea ce-l privește, pentru scriitorul Gabriel Cazan, nimic nu e la întâmplare, lucrează după simboluri. Cartea e dedicată, în subtext, lupului dacic, iar/dar atunci lansarea va trebui să aibă loc de Ziua Lupului Dacic, la 18 octombrie. Nimeni nu știe calendarul dacic, exact și la zi, am căutat să-l înduplec. Dar eu îl știu, cartea are legătură cu acea zi, așa că voi aștepta până la 18 octombrie, zice autorul. Iar eu știu legătura dintre carte și Ziua Lupului.
Există o serie de tradiții legate de această zi. Evanghelistul Luca se ține ca sfânt cu minte (potrivit cercetătorului etnografic Theodor Speranția). Este considerat apărător de rele și durere, iar în această zi se spune că «e rău de lupi». Lucinul se ține de vite, ca să nu se stingă de «boale» (arăta folcloristului Ovid Densusianu). Astea sunt tradiții, cartea e despre altceva! Să o citim, zic. Volumul „Ora lupului” se găsește de vânzare la Libăria „Marin Ioniță” de la Teatrul Independent.

Citește și Semnal editorial. „Apendicele lui Kempis”, de Ovidiu E. Moţ

Citește și ÎPS Calinic – lansare publicistică de gală la Cluj

Articol scris de Jean Dumitrascu

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *