Web Analytics
scris joi, 11.04.2024

Semnal editorial. „Apendicele lui Kempis”, de Ovidiu E. Moţ

Fericitul Thomas de Kempis a fost un călugăr creștin Augustinian care a trăit în Germania în secolul al XV-lea. Lui i se atribuie una dintre cele mai cunoscute cărți de devoțiune creștină, „Imitatio Christi”, redactată în limba latină medievală.
Istoricul piteștean Ovidiu E. Moț (autor al impozantei lucrări „Istoria Piteștiului în date”, complementară celei a prof. Petre Popa, dar și a altor lucrări despre Pitești), muzeograf la Muzeul Municipal București, nu ne oferă o istorie a vieții lui Thomas de Kempis. El însuși bântuit de precepte augustiniene, Ovidiu E. Moț decupează un fragment din viața acestuia, oferind o versiune a zbaterilor sale spirituale.

Semnal editorial. „Apendicele lui Kempis”, de Ovidiu E. Moţ

Iată un fragment din roman (că roman este sau mai mult):
„Căsca în somn. Lucrarea și păzirea nu-l mai munceau. Din depărtări, aproape stins, a auzit glasul:
– Adame, unde ești?
– Știu că nu știu unde sunt. Dar nu deplin. Mi-a năzărit că aș fi părăsit. Că i-am învinovățit pe Eva, pe Celălalt. Ethos și Pathos, munți fără pace, mă zdrobesc, dând să-mi aprindă iasca. Iar aceasta se arată prunc cu burta plină, în pântecul umbrei de nuc. Avocatul meu a fost arestat.
Fiecare Adam în visul răspunsului său. Ratându-și, cu glorie mare, popasul”.

Lansarea de la Pitești va avea loc în curând, dar vor urma și altele. Va convinge „Imitatio Christi”? Vor fi mai interesați de această carte istoricii, teologii sau scriitorii?

Citește și Bătălia pentru un raft de… cărţi

Citește și Grădina Publică – prin donaţie

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *