Web Analytics
scris joi, 25.09.2014

Şeful de post din Cotmeana a ridicat de la Evidenţa Persoanelor cinci cărţi de identitate deşi nu avea acest drept

# Noi dezvăluiri în mutaţiile ilegale din „Dosarul Permiselor” # Potrivit reglementărilor în vigoare, cazurile în care polițistul putea ridica pentru titular cartea de identitate erau expres prevăzute în lege (cazul în care persoanele titulare ale documentelor sunt netrasportabile sau internate în unități sanitare ori de ocrotire socială, sunt reținute, arestate ori execută pedepse privative de libertate, locuiesc în localități izolate sau aflate la distanțe mari față de serviciul public comunitar de evidență a persoanelor…)
Așa după cum Jurnalul de Argeș a atras atenția, prin secretizarea unui raport al Direcției Control Intern din cadrul IGPR de la începutul anului 2009, rezultat în urma unui audit la IPJ Argeș, s-a tras cortina peste fapte reprobabile săvârșite de polițiști cu diferite grade și responsabilități în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean care „au pus umărul” la facilitarea obținerii carnetului auto în cazul a aproape 2000 de solicitanți, dintre care doar câțiva au suportat rigorile legii. Din examinarea documentelor  a rezultat implicarea polițiștilor argeșeni în 548 de cazuri care prin aplicarea de mențiuni pe cererile tip adresate serviciului de evidența populației, cereri formulate în multe cazuri ulterior întocmirii referatelor  de verificare în teren de către polițiști care nu aveau această atribuțiune printre sarcinile de serviciu. Vă prezentăm azi un caz halucinat legat de șeful Postului de Poliție Cotmeana.

Agentul Daniel Duță își dădea consimțământul în locul titularilor de spațiu

Din totalul de 6 cereri verificate, în 5 situații au fost identificate referate întocmite de către agentul Daniel Duță, șeful Postului de Poliție Cotmeana precum și diferite mențiuni înscrise de acesta pe formularele tipizate, în toate cazurile certificând că persoanele locuiesc efectiv la adresele menționate. Fără a avea o obligație legală, șeful de post a semnat și a aplicat  ștampila postului și pe formulare în rubrica privind „consimțământul titularului spațiului de locuit”. În plus, în unele cazuri polițistul a completat cereri pentru eliberarea actului de identitate atât la rubricile destinate solicitantului cât și la cele destinate găzduitorilor în situațiile când persoanele nu știau să scrie. Din raportul polițistului rezultă că acesta a efectuat verificări la domiciliu, ocazie cu care a întocmit procese verbale în baza cărora  a înmânat solicitantului cererii referatul cu rezultatul verificărilor, semnat și ștampilat conform recomandării S.P.C.E.P Pitești (Serviciul Public Comunitar de Evidență a Persoanelor) din 29.03.2007. Raportul corpului de control al IGPR concluzionează că agentul șef Daniel Duță a încălcat dispozițiile Ordinului Ministerului Internelor și Reformei Administrative privind redactarea și gestionarea documentelor declasificate prin înmânarea solicitanților cererilor, a referatelor cu rezultatul verificărilor, semnate și ștampilate. Polițistul a ridicat de la S.P.C.E.P. Pitești 5 cărți de identitate pe bază de condică, deși potrivit reglementărilor în vigoare, cazurile în care polițistul putea ridica pentru titular cartea de identitate erau expres prevăzute în lege (cazul în care persoanele titulare ale documentelor sunt netrasportabile sau internate în unități sanitare ori de ocrotire socială, sunt reținute, arestate ori execută pedepse privative de libertate, locuiesc în localități izolate sau aflate la distanțe mari față de serviciul public comunitar de evidență a persoanelor…)
Alina Crângeanu

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită