# Ecouri la mega-scandalul celor două aparate neuro oferite aproape gratis de Bucureşti şi refuzate
Au făcut valuri, și pe bună dreptate, dezvăluirile din numărul trecut al ziarului nostru despre refuzul Spitalului Județean de a achiziționa un aparat ultraperformant pentru tratarea afecțiunilor neurologice. La prima vedere, la cel mai important spital din Argeș „a venit Moș Crăciun”, ca să cităm chiar expresia folosită de medicul Dan Olariu (foto), managerul interimar al unității. În realitate, și cu asta s-au apărat la discuția cu subsemnatul atât șeful Spitalului Județean, cât și celălalt membru din conducere, directorul medical Dragoș Șerb, situația trebuie analizată nuanțat și nu cu mânie proletară. Și asta pentru că decizia finală a fost luată de o comisie de specialiști, iar cei doi, Olariu și Șerb, reprezentând practic executivul spitalului, au preferat să meargă 100% pe mâna comisiei spre a nu exista complicații ulterioare.
Am aflat cine au fost membrii comisiei care a refuzat oferta ministerului
Prima informație esențială: nu e vorba de un singur aparat, ci de două. Primul e un neurostimulator, al doilea un vizualizator 3D intraoperație. Primul aparat are un preț de 7 miliarde lei vechi, al doilea e ceva mai scump, costă 12 miliarde lei vechi. Și într-un caz și în celălalt, ministerul suporta 90% din preț, iar Consiliul Județean restul de 10% din finanțare. Am aflat și componența comisiei de specialiști care a analizat oferta venită de la Ministerul Sănătății: neurochirurgii George Mihalache și Mihai Popescu, respectiv neurologul Valentin Goilan. În nota de fundamentare, redactată după analizarea ofertei venite de la minister, cei trei membri au concluzionat: „Comisia nu consideră necesară achiziționarea unui asemenea aparat de neurostimulare, acesta fiind mult mai util într-o unitate cu profic cronic, de recuperare și reabilitare neurologică”. Managerul Olariu le dă dreptate specialiștilor care au refuzat aparatul, insistând pe ideea că spitalul județean este unul cu profil de urgență și că mult mai util ar fi fost un Computer Tomograf pentru UPU (Unitatea de Primiri Urgențe) și care s-ar fi încadrat aproximativ în același preț. Îl completează și directorul medical Dragoș Șerb, care ne spune că cei care trec pe la UPU au nevoie, în medie, cam de 6000 de CT-uri pe an și că un astfel de aparat ar fi cu adevărat vital pentru funcționarea și sănătatea pacienților. Același raționament a funcționat și în cazul vizualizatorului 3D, aparat ce reprezintă o premieră în România, însă care ar fi mult mai potrivit pentru o clinică de cercetare, nu pentru un spital de urgență.
Managerul Dan Olariu: „Prioritar pentru noi ar fi un computer tomograf și asta am cerut ministerului”
Ca să simplificăm, l-am întrebat pe directorul interimar Dan Olariu cum contracarează totuși impresia generală că ministerul a fost dispus să ofere ceva aproape gratis argeșenilor și a fost refuzat în mod inexplicabil. Explicând situația reală cu calm, cu pragmatism și cu bună credință, răspunde managerul. Care a ținut să întărească faptul că prioritate zero pentru Spitalul Județean o reprezintă un computer tomograf pentru UPU și exact asta s-a și consemnat, ca o cerere expresă, în nota de fundamentare transmisă Ministerului Sănătății. Ca să facem o comparație plastică, și asta e valabil cel puțin în cazul vizualizatorului 3D, ministerul oferea un Ferrari, ce însă nu putea fi folosit la ce infrastructură are Spitalul Județean. În privința neurostimulatorului, doctorul Olariu a opinat că ar fi mai potrivit pentru spitale cu profil cronic, precum cele de la Ștefănești și Brădet, dar că timpul nu e pierdut și că cele două unități pot înainta asemenea solicitări ministerului, după o consultare cu cei de la Consiliul Județean.
În ianuarie, spitalul judeţean va avea un colonoscop şi un endoscop
Ca și contra-exemple de aparate fundamentale pentru dotarea unității pe care o conduce, doctorul Olariu a mai precizat că actualmente se derulează procedura de achiziție pentru un colonoscop și endoscop – „obligatorii pentru un spital județean de secol XXI” și că, undeva spre luna ianuarie, se speră ca ele să fie cumpărate. De asemenea, unitatea are nevoie urgentă de o linie laparoscopică, de un artroscop și, eventual, de un RMN. Cât privește contra-oferta făcută Ministerului Sănătății de a finanța, în aceeași sumă pentru neurostimulator, un computer tomograf, dr. Dan Olariu ne-a spus că nu s-a primit niciun răspuns. Cel puțin deocamdată.
De ce a plasat ministerul două aparate care nu sunt prioritare pentru Spitalul Judeţean? Să fie vorba de un comision la mijloc?
I-am întrebat direct, atât pe managerul interimar Dan Olariu, cât și pe directorul medical Dragoș Șerb dacă nu există posibilitatea ca membrii comisiei să fi refuzat, totuși, cele două aparate din comoditate sau din teama de a rămâne fără pacienți. Varianta lenei, pentru că astfel poate fi tradusă comoditatea, a fost exclusă categoric de cei doi, iar vizavi de diminuarea numărului de pacienți răspunsul managerului Olariu a fost: „În niciun caz nu li s-ar fi diminuat numărul de pacienți, ci, dimpotrivă, le-ar fi crescut, însă nu s-au considerat prioritare aceste două aparate pentru noi, ca Spital Județean cu profil de Urgență. Cum v-am spus, și îi asigur și pe cititorii dvs de toată buna noastră credință, cu adevărat prioritar pentru noi e un computer tomograf, și asta am și cerut ministerului”. În fine, ultima provocare pentru managerul Olariu a fost să comenteze varianta că cineva de la Minister a vrut să plaseze cele două aparate – neurostimulatorul și vizualizatorul – la Argeș, tocmai pentru că la mijloc ar fi vorba de un comision gras. Prudent, ca și cum n-ar vrea să calce pe o viperă și să deranjeze pe cineva, doctorul Olariu a spus „nu vreau să comentez așa ceva”.
Material realizat de Gabriel Grigore
0 Comentarii